Türkiye’de kadın istihdamı ve kadın girişimciler için devlet çeşitli destekler sağlıyor. Bu konu kapsamında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Pekcan tarafından yapılan açıklamalarda, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kooperatiflere hibe desteği için son başvuru tarihi 28 Şubat olarak açıklandı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çok sayıda kadın girişimciye destek olmak için çalışmalar başlattıklarını duyurdu. Konu hakkında açıklamada bulunan Bakan Pekcan, “Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz ‘Online ve Fiziki Kadın Girişimci Network Proje’miz ile iller bazında çok sayıda kadın girişimcimize ulaşmak için çalışmalar başlattık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Projemiz çerçevesinde, ocak sonu itibarıyla 44 ilimizde kadın girişimcilerimizin kolay ve güvenilir bir çevrede iş yapabilmek için ihtiyaç duydukları networkleri oluşturduk. 1300’ün üzerinde kadın girişimciyi bu ağlarda bir araya getirdik. KAGİDER’in koordinatörlüğünde yürütülen ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı Projesi’ ile bakanlığımızın kadın girişimci network projesinin birbirini tamamlayıcı projeler olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.
KOOP-DES programı kapsamında kadınlar için desteklerinin devam ettiğini söyleyen Bakan Pekcan şöyle dedi:
“Kadınlarımızın bir araya gelerek, güçlerini birleştirerek kurdukları kooperatiflerin ticarette aktif rol oynamalarını çok önemsiyoruz ve bakanlık olarak onları da destekliyoruz. Bu çerçevede bakanlığımızın KOOP-DES programını da 2020 yılı itibariyle kadın kooperatiflerine odaklamış durumdayız. Ortaklığın çoğunluğunu kadınların oluşturduğu, kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere hibe desteği sağlıyoruz. Bu program kapsamında 2020 yılında 139 kooperatifinin 149 projesine 14.6 milyon TL hibe desteği verdik. Destek sürecimiz 2021 yılında da devam edecek olup 28 Şubat tarihine kadar başvuruları almayı sürdüreceğiz”
KOOP-DES programına kimler başvurabilir?
Programa, kuruluş, işleyiş ve denetimleri Ticaret Bakanlığınca gerçekleştirilen, ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatifler ve üst kuruluşları başvurabilecektir.
Başvuru sahibi kooperatif ve üst kuruluşlarının; ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve aynı proje konusunda başka bir kamusal kaynaktan destek almamış olmaları ile projelerinin; üretim ve istihdama katkısının bulunması, sürdürülebilirliği, piyasa araştırmasına dayandırılması ve kooperatifin faaliyet konularına uygunluğu aranacaktır.
Destek Miktarı
İlk uygulama olarak ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflerin sunacakları proje başvurularında hibeye esas proje tutarı azami sınırı;
Mal alımlarında 200.000 Türk Lirasını,
Hizmet alımlarında 30.000 Türk Lirasını,
Nitelikli personel istihdamında yıllık bir personel için 30.000 TL’yi, iki personel için toplam 60.000 TL’yi
geçemeyecektir.