Genel

Kahramanmaraş da usta sıkıntısı yaşanıyor

Türkiye içerisinde iplik sanayi merkezi olan Kahramanmaraş usta sıkıntısı yaşıyor. Kahramanmaraş depremi sonrasında büyük bir insan kaybı gerçekleşti. Göçlerinde etkilemiş olduğu fabrikalar global resesyon da vurunca kapasitelerde küçülme gerçekleşti. İşte detaylar..

Özellikle iplik fabrikasında bulunanlar üretimlerini korumak açısından ayakta kalmaya uğraşırken bölgede bulunan iplik ustaları Bursa ve Denizli’nin de içerisinde yer alan şehirlerin yanında Türkmenistan gibi ülkelere gidiyorlar. Sanayici insanlar ise kalıcı konutlar tamamlandığında bu sorunun ortadan kalktığını düşünüyorlar.

Kahramanmaraş usta kaybı yaşıyor

Kahramanmaraş da bulunan iplik sanayici sorunlarından biri de insan kaynağıdır. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Abdulkadir Konukoğlu eleman sıkıntısının hesap yaşandığı ancak deprem sonrasında bu dengenin daha da bozulmuş olduğunu belirtti.

Senelerdir dede mesleği olan bölgede tekstil fabrikalarının anahtar teslim olarak kurulumunu gerçekleştiren Teco Tekstil sahibi Fatih Zülkadiroğlu iplik fabrikalarında usta problemi yaşandığının altını çizdi. Zülkadiroğlu, deprem sıkıntısyla fabrikaların halihazırda iş yapamadığını ancak kendini toparlayan kurumlarında düşük kadro kapasitesiyle iş yaptıkları aynı zamanda iplik makinelerinin satışa çıkarıldığını son olarak da sıfır iplik makine satışlarının da durduğunu belirtti.

Elinde bulunan ipliği maliyet üzerinden satan kişilere Kahramanmaraş ilinde helal olsun deniliyor. 23 fabrikadan sadece biri çalıştırılabiliyor. Çalışan fabrikada işçi gitmesin diye çalıştırılıyor.

Maraş usta sıkıntısı çekiyor

Zülkadiroğlu bölgede bulunan iplik işçilerinin yüzde 25’i göç ettiğini belirtti. Zülkadiroğlu, şu anda deprem bölgesinde pamuk tarak makinesini alarak Pakistan’a göndereceğini burada çalışmadığını söyledi. İplik ustaları genel olarak Bursa’da, Denizli’de ve İstanbul da iş buldular. Özbekistan aynı zamanda Türkmenistan’a göç edenler de yer alıyor. Zülkadiroğlu bu giden kişilere ulaşarak dönmeleri gerektiğini söylese de genel olarak artık dönmem şeklinde cevapladıklarını belirtiyor. Her yerde iplik ustalarının değeri olduğundan dolayı gittikleri çoğu yerde kiraları ödenmekte ya da araba veriyorlar. Maaş durumları Kahramanmaraş’tan yüzde 50 oranından daha yüksek aldıklarını belirtmişler. Tekstil alanında çalışan 154 bin işçi bulunuyor. Bu işçilerin yüzde 25’ i gittiler ve yapılan araştırmalara göre de Kahramanmaraş’a dönmek istemiyorlar.