Eğitim

Kamu kurumlarında istihdam edilmek isteyen engelli vatandaşlar için başvuru şartları belli oldu!

Kariyer hayatını ve doğal olarak da aylık gelirini devlet garantisi altına almak isteyen engelli vatandaşlar için engelli memur olma şartları belli oldu.

Engelli Vatandaşlar Kamu Kurumlarına Nasıl Atanır?

Engelli vatandaşlar hem e-KPSS hem de kura aracılığı ile kamu kurumlarına atanabilmektelerdir.

E-KPSS Başvuru Şartları Nelerdir?

Engelli vatandaşların kamu kurumlarında memur olarak görev alıp alamayacakları, kariyer hayatlarını devlet güvencesi altında sürdürmek isteyen engelli vatandaşlar ve yakınları tarafından sıklık ile araştırılan konu başlıklarından birisini oluşturmaktadır. Bu soruya verilecek iki farklı yanıt bulunmaktadır. Engelli vatandaşlar kamu kurumlarının kadrolarına hem e-KPSS atamaları sonucunda hem de kura ataması sonucunda dahil olabilmektelerdir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının personel kadrolarına e-KPSS aracılığı ile dahil olmak isteyen engelli vatandaşların sağlamaları gereken sınav başvuru şartları, yetkili kurumlar tarafından şu şekilde belirlenmiştir:

  • Meslek okulu ya da sanat okulu mezunlarının 15 yaşın altında olması
  • Diğer okullardan mezun olanların 18 yaşın altında olması
  • En az lise mezunu olunması
  • e-KPSS ataması aracılığı ile daha önce istihdam edilmemiş olunması
  • e-KPSS ile aynı dönem içerisinde düzenlenmiş olan kura atamasına katılmamış olunması
  • Engel oranının en az yüzde 40 düzeyinde olması

E- KPSS Ücretleri Ne Kadar?

Engelli vatandaşların kamu kurumlarında görev almasını sağlayan e-KPSS ücretli bir sınavdır. Sınavın yeni dönem güncel ücreti 170 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin 45 TL’sini memur adayının karşılaması istenmekte olup, geriye kalan 125 TL’si ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan tahsil edilir.

Kamu kurumlarına kura yöntemi ile atanacak olan engelli vatandaşların ödeyecekleri kura katılım ücreti ise 20 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin tamamı memur adayı tarafından karşılanır.