Kamu ve özel bankalar anlaştı: Vatandaşlara kredi desteği!

Akbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, DenizBank, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Halkbank, ING Bank, Kuveyttürk, TEB, Emlak Katılım, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, Şekerbank, VakıfBank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası faiz destekli kredi verebilmek için anlaşmaya vardı. Buna göre, bankalar depreme karşı evini ve işyerini kendisi dönüştürmek isteyenler için kullanılacak kredilere, faiz desteği sağlayacak.

Bu sene meydana gelen depremler nedeniyle pek çok düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda deprem riskine karşı evini dönüştürmek isteyenlere kira yardımı, faiz desteği, vergi, harç ve ücret muafiyeti sağlanıyor. Faiz desteği için Akbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, DenizBank, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Halkbank, ING Bank, Kuveyttürk, TEB, Emlak Katılım, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, Şekerbank, VakıfBank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası anlaşmaya vardı. Peki, kredi kimlere veriliyor? Krediyi almanın şartları nelerdir?

Kredi kimlere veriliyor?

Depreme karşı verilen krediden evini yeniden inşa etmek isteyen ev sahipleri faydalanıyor. Ayrıca en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri de kredi çekebiliyor.

Başvuru şartları neler?
Krediden faydalanmak isteyenlerin gayrimenkulün riskli alanda bulunması veya riskli yapı olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca bina anlaşma ile tahliye edilmiş olması şartı aranıyor.

Destek ödemesi ne kadar?

Evini dönüştürmek isteyenler için faiz destekli kredi tutarı şu an için en fazla 125 bin lira. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri her bir bağımsız bölüm için 125 bin lirayı aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 625 bin lira kredi alabiliyor.

Faiz destekli krediye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 0.40 (400 baz) puana kadar destek veriyor.
Bankalardan alınan kredi konutlar için 10 yıl iş yerleri için 7 yıl vade ile uygulanıyor. Ayrıca konut edindirme kredilerinde 12 ay, yapım kredilerinde ise 24 ay sadece faiz ödemeli, işyerlerinde edindirme kredilerinde 12 ay, yapım kredilerinde ise 24 ay sadece faiz ödemeli dönem bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 50 bin liraya kadar bina güçlendirme kredisi de veriyor.

Başvuru nasıl yapılır?

Dönüştürme yardımından faydalanmak isteyen vatadaşların, binalarının risk tespiti için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurması gerekiyor. Riskli yapı tespit raporu alan vatandaşlar, binayı tahliyenin ardından 1 yıl içinde bankalara kentsel dönüşüm kredisi başvurusunda bulunabilirler.

Exit mobile version