Kan bağışında bulunmak için ne yapmamız gerekir? Kan bağışında nasıl bulunuruz? Kızılay duyurdu!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından afet bölgesinde kan ihtiyacını karşılamak için Kızılay’a vatandaşlar kan bağışında bulunmaya başladı. Kızılay kan bağışında bulunacak vatandaşlara uyarıda bulundu. Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre kan bağışında bulunan vatandaşlara teşekkür edilirken önemli bir bilgilendirme yapıldı.

Kızılay’ın açıklamasında, “Kan uzun süre saklanamayan bir üründür. Bugün kan bağışına koşan tüm hayırseverlere teşekkür ediyor, kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verildi.

KİMLER KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)
İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir.

KAN BAĞIŞI NE KADAR SÜRER?

Kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri yaklaşık 30-35 dk. sürmektedir.

KİMLİĞİMİ BİLDİRMEM ZORUNLU MU?

Bağışçılar her kan bağışı işlemi öncesinde isim, soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı Sağlık Bakanlığı’nın hazırlanmış olduğu Ulusal Kan ve Kan Bileşeni Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 2016’ya göre zorunludur.

SORGULAMA FORMUNDAKİ BÜTÜN SORULARI CEVAPLAMAK ZORUNDA MIYIM?

Sorgulama formunun içeriği Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Kişi kan bağışı için başvurduğunda mutlaka sorgulama formundaki kişisel ve sağlıkla ilgili soruları eksiksiz cevaplandırmak ve bu formu bizzat onaylamak zorundadır. Sorulan sorular kan bağışımızın ve kanı alacak hasta sağlığı için büyük önem arz etmektedir.

KAN VERMENİN SAĞLIĞA YARARI VAR MIDIR?

Kan bağışının, bağışçı için en önemli yararı hiç tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmış olmaktır.

KAN BAĞIŞI SIRASINDA HASTALIK BULAŞMA RİSKİ VAR MI?

Kan bağışı işlemi boyunca kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Sizler için kullanılan malzemeler işlem sonunda kalite standartlarına uygun şekilde imha edilirler. Bu süreç içerisinde herhangi bir hastalık bulaşının olması söz konusu değildir.

Exit mobile version