Kanseri kanserle iyileştiriyorlar: TÜBİTAK onaylı ‘kanser aşısı’

Kanseri kanserle iyileştiriyorlar: TÜBİTAK onaylı kanser aşısı. Yeni dünyanın vebası haline gelen kanser ile Egeli akademisyenler savaşıyor.

Kanseri kanserle iyileştiriyorlar

Kanseri kanserle iyileştiriyorlar: TÜBİTAK onaylı ‘kanser aşısı’

Ege Üniversitesi akademisyenleri kanseri kanserle yenebilecekleri bir ‘kanser aşısı’ icat ettiler. Büyük proje TÜBİTAK tarafında da desteklenmeye uygun. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Akbaba projenin tüm detayların aktardı.

Meme Kanseri için

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan meme kanseri tedavisi için Egeli akademisyenler savaş açtı. Kanseri yine kanser hücrelerini içinde barındıran aşı ile yok edecekler. Akbaba, TÜBİTAK destekli proje ile kanserin tedavisine yönelik yapay kanser hücreleri geliştirilecek. Meme kanseri için yapılan çalışmanın esası kanser hücrelerinin kanser aşısı ile vücutta bağışıklık sistemi uyandırması.

Akbaba kanserli hücreler için yapay kanser hücreleri enjekte sistemi kurdu. Akbaba, ‘Organizmadaki anti-tümör T hücre aktivitesi artırılarak tümör immunosurveillance kapsamında bağışıklık sistem lehine denge sağlanabilecektir.yapay kanser hücreleri formüle edilerek bağışıklık sisteminin bilinçli olarak yönlendirilmesi, bir anlamda ‘eğitilmesi’ ile bağışıklık sisteminin desteklenmesi planlanmaktadır. ‘ dedi.

Şubat ayında tamamlandı

Projenin gelişim sürecini anlatan Doç. Dr. Akbaba, “Bu proje, lisansüstü eğitimim sırasında edindiğim nanotaşıyıcı sistemler ve Harvard Medical School Immunoloji Bölümünde doktora sonrası araştırmacı olduğum dönemde edindiğim altyapı birleştirilerek tasarlanmıştır. Proje önerimiz bir önceki yürütücülüğünü gerçekleştirdiğim ve geçtiğimiz şubat ayında tamamladığımız TÜBİTAK 1001 projesinin devamı niteliğinde olup proje ekibimizin nihai hedefi meme kanserine karşı koruyucu ve terapötik bir aşının geliştirilmesidir” diye konuştu.

Doç. Dr. Hasan Akbaba’nın yürütücü olduğu proje ekibinde; Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Gülten Kantarcı ve Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mert Döşkaya danışmanlık görevini üstlenirken,  Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Karakavuk araştırmacı olarak yer alıyor. Projenin kurum dışı paydaşları ise İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşah Erel Akbaba ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden Doç. Dr. Şerif Şentürk.

Exit mobile version