Kapalı Maraş Nerede? Kapalı Maraş neden kapatıldı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kapalı Maraş’ı açcağız” açıklamasından sonra gündeme oturan Kapalı Maraş nerede? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. KKTC Başbakanı Tatar, perşembe sabah saatlerinde Kapalı Maraş'ın sahilinden istifade etmeye başlanılacağını açıkladı. Peki, KKTC Kapalı Maraş neden kapatıldı?

Kapalı Maraş’ın açılacak olmasından sonra vatandaşlar tarafından Kapalı Maraş nerede ve Kapalı Maraş neden kapalı?” sorularaı vatandaşlar tarafından sorulmaya başlandı. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş’ın perşembe günü açılacağını söyledi. Tatar, ‘Somut adım atıyoruz, fiilen çalışmasını başlatıyoruz. Perşembe günü sabah saatlerinde başlatacağız. Halkımız sahilden istifade edecek’ dedi. Peki, KKTC Kapalı Maraş neden kapatıldı? İşte merak edilenler…

KAPALI MARAŞ NEREDE?

Maraş veya Varoşa Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs’ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır. Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos’ta İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir.

KAPALI MARAŞ NEDEN KAPATILDI?

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır.

‘YEŞİL HAT’ TAMPON BÖLGESİNDEDİR

Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi’nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi’ne alınmamaktadır. 1974 öncesi Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran “Yeşil Hat” tampon bölgesindedir.

HAYALET ŞEHİR İSMİ ALDI!

İçerisinde BM’ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi’nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi’ne alınmamaktadır.

Exit mobile version