Gündem

Kapıları, pencereleri kapatın, mümkün olduğunca dışarı çıkmayın: Bugün için duyuruldu!

Vatandaşlar olumsuz hava koşullarına karşı bilgilendiriliyor. Bu kapsamda yeni bir uyarı yapıldı. Yapılan uyarıya göre, bugün toz taşınımı bekleniyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda ise özellikle solunum hastaları toz taşınımından kötü etkilenebilir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile toz taşınımı uyarısında bulundu. MGM açıklamasında, “Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Solunum rahatsızlığı olanlar ise toz taşınımından kötü etkilenebilirler.

Toz taşınımı nedir?

Toz taşınımı ile ilgili olarak MGM şu bilgilendirmelerde bulunuyor:

Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol alabilmektedir. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir. Sahra bölgesi başta olmak üzere, çöllerden atmosfere karışan tozların uzun mesafeler taşınarak, okyanus ve amazonlara değerli mineralleri taşıdığı ve gübreleme etkisi yaptığı bilinmektedir.