Kaplıcalara gidecek olanlar mutlaka başvursun: SGK duyurdu!

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK vatandaşlara kaplıcalardan ücretsiz yararlanma fırsatı tanıdığını bildirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu SGK kaplıca tedavisi için nasıl koşullarda karşılayacağını vatandaşlara bildirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu SGK anlaşmalı kaplıcalar listesini paylaşarak kaplıca tedavisi ile bilmeniz gereken şeyleri duyurdu.

KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalının muayene, tedavi ve ilaç masrafları karşılıyor. Bunların dışında da, bazı alternatif tedavilerde de SGK desteği bulunuyor. Ayrıca romatizmal ve ortopedik rahatsızlıklarda sıklıkla tercih edilen kaplıca tedavilerinde de SGK desteği alınabiliyor.

KAPLICA TEDAVİSİ İÇİN SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?

Kaplıca tedavileri için, resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenebiliyor. Düzenlenen raporda hastalığın tanısı, önerilen tedavi yöntemi, kaç seans alınacağı ve gün sayısı bilgileri yer alıyor. Raporu veren kurul tarafından kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebiliyor.

Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin banyo ücreti, yol, gündelik ve refakatçi giderleri Kurumca karşılanmıyor.

Yol, gündelik ve refakatçi giderleri tedavi için düzenlenen sağlık kurulu raporuna dayanılarak karşılanıyor. Kaplıca tesisine gidiş ve dönüş yol parası, gündelik giderler, her gün için 1 adet kaplıca-banyo ücreti SGK tarafından karşılanıyor.

5 GÜN İÇİNDE BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlanamaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 (beş) işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi ve randevu oluşturulması gerekiyor. Yol giderin ödenmesinde, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınıyor. Raporda ya da sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri Kurumca karşılanıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesisleri her yıl güncelleniyor. Kaplıca ödemelerinin karşılanabilmesi için tedavinin yapılacağı kaplıcanın Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olması ve Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan şartların sağlanması gerekiyor.

Exit mobile version