Kara mantar hastalığı paniği: 1 ülkeye daha sıçradı! Hastalar gözünü kaybediyor
Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, Hindistan’da kara mantar hastalığı ortaya çıktı. İlk olarak Hindistan’da görülen hastalık Mısır ve Irak’a ardından Meksika’ya sıçradı. Kara mantar hastalığı diyabetlileri tehdit ediyor. Hastalığına yakalananların yüzde 85’inin diyabet hastası olduğu tespit edildi. Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.
Meksika eyaletinde yer alan General Hospital de Zona 71 Hastanesi yetkilileri, 34 yaşındaki Gregorio Avendano Jimenez’de kara mantar hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Yaklaşık 9 yıldır diyabet hastası olduğu ve 1 ay önce koronavirüse (Covid-19) yakalanıp iyileşmesine rağmen son günlerde sağlığının kötüye gittiği söylenen hasta, geçtiğimiz cumartesi günü şiddetli baş ağrısı ve burun kanamalarının başlaması, sol tarafta yüz felci görülmesi ve glikoz seviyesinin 500 mg/dl’ye ulaşması üzerine yakınları tarafından hastanenin acil servisine götürüldü.
HAYATİ RİSKİ VAR
Burada hemen hastaneye yatışı sağlanan hastanın durumu gün geçtikçe daha kötüye gitti. Doktoru tarafından yakınlarına yapılan açıklamada, hastanın enfeksiyon nedeniyle sol gözünü, burnunu ve damağını kaybettiğini, ayrıca beynin de etkilenmesinin an meselesi olduğu belirtildi. Ayrıca hastanın hayati riskinin yüksek olduğu bildirildi.
KARA MANTAR (MUKORMİKOZ) NEDİR?
Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor. Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.