Genel

Kara para aklamada neden güzellik merkezleri tercih ediliyor?

Vergi Müfettişi Fatih Mustafa Olcay, kara para aklama konusunda güzellik merkezlerinin tercih edilme sebeplerini açıkladı. Olcay’a göre, bu merkezler franchising bedellerini fahiş fiyatlara yükseltme, nihai tüketiciden gelen satışları kullanarak fiş-fatura dolandırıcılığı yapma ve ‘Şirinler’ yöntemi ile kara parayı aklama imkanı sunuyor.

‘Şirinler’ yöntemi bu sektörde çok kullanılıyor

  • Güzellik merkezleri, nihai tüketiciler tarafından tercih edildiği için denetimi zor olup, piyasada olmayan parayı fiş-fatura keserek sisteme sokma kolaylığı sağlıyor.
  • Şubeler açılarak franchising bedelleri yükseltiliyor, ilgili şirketin hesabına büyük meblağlar aktarılıyor. Sistemde olmayan paralar, şubeler aracılığıyla bankalar vasıtasıyla merkeze aktarılıyor.
  • Şubelerin açılması ve yüksek franchising bedelleri, şirketin değerini artırarak ilgi çekici hale getiriliyor. Böylece olmayan müşteriye fiş-fatura kesilerek sisteme parayı entegre etme işlemi gerçekleştiriliyor.
  • ‘Şirinler’ yöntemi, suç gelirlerini dikkat çekmeden finans sistemine sokma amacını taşıyor. Güzellik merkezleri, bu yöntemi e-ticaret sitelerinde kullanarak internet üzerinden mal satışı gibi gösteriyor. Bu şekilde kara para küçük parçalara bölünerek sisteme entegre ediliyor.
  • İnternet sitelerine ürün yükleniyor ve başka kişiler tarafından sipariş veriliyor. Arkadaşlar aracılığıyla sistemden para aktarılarak internet sitesindeki malın bedeli düşürülüyor ve kayıtlı hale getiriliyor. Bu yöntemle suç gelirleri internet sitesi üzerinden aklanmış oluyor.