Karaciğer dostu enginarın İzmir’de hasadı başladı!

Enginar, lezzeti ve besin değeri ile sofralarımızın vazgeçilmezi olan bir sebzedir. Özellikle karaciğer dostu olarak bilinen enginar, birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunur.

Türkiye enginar üretiminin yüzde 29’unu karşılayan İzmir’de hasat yoğunluğu başladı. Seferihisar ilçesi Turgut köyünde sabahın erken saatlerinde başlayan hasat, gün boyu sürüyor. Seferihisar’da üreticiler, maliyetlerden dolayı üretimi azaltırken, enginarın faydalarına da dikkat çekiyor.

Maliyetler arttı, enginar azaldı

Geçen yıl 3 bin dönüm olan enginar ekim alanı, bu yıl maliyetlerin artması nedeniyle 500 dönüme kadar düştü. Üreticiler, enginar yerine alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Tarlada 15 liradan satılan enginar, pazarda 20-25 TL’ye kadar alıcı buluyor.

Enginar karaciğerin dostu

Üretici Ecem Bezer, enginarın karaciğer için çok faydalı olduğunu ve bir insanın enginar sezonunda toplam 60’a yakın enginar yemesi gerektiğini söylüyor. Bezer, enginarın eskiden daha fazla üretildiğini ancak su sıkıntısı ve maliyetlerin artması nedeniyle üretimin azaldığını da belirtiyor.

Üreticiler teşvik bekliyor

Bezer, devletten üreticilere teşvik sağlanırsa Seferihisar’ın sakız enginarına çiftçilerin tekrardan döndürülebileceğini söylüyor. Üretici Turgut Bezer ise “Küçük üreticilerin elinden tutup, maliyetleri düşürebilirsek, üreticilerimiz tekrar tarlalara geri döner” diyor.

 

 

 

 

 

Exit mobile version