Karadeniz’de Gaz Keşfine Çıkılıyor! Yavuz Sondaj Gemisi Yola Çıkıyor! Türkiye Doğalgazına Kavuşuyor mu?
İlk olarak 2020 yılında gelen müjdeli haber ile Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu haberi verilmişti. Şimdi ise yavuz sondaj gemisi bulunan gaz rezervini çıkarmak için çalışmalara başlıyor. Malezya’dan getirilen dev kuyubaşı vanası yavuz sondaj gemisi ile Karadeniz’e götürülmek üzere yola çıkıyor. Filyos Limanı’ndan yola çıkacak Yavuz sondaj gemisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ’in katıldığı törenle yol alacak. Karadeniz’de Ağustos 2020’de Fatih Sondaj Gemisi Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük ilk doğalgaz kaynağını bulmuştu. 17 Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusunda 85 milyar metreküp, Haziran 2021’de de Fatih Sondaj Gemisi Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğalgaz kaynağı bulunmuştu. Bulunan bu gaz kaynaklarının üretime hazır hale gelmesinin ilk adımı olan kuyubaşı yerleştirilmesi için yola çıkan yavuz sondaj gemisi görev için bu gün yola çıkıyor.
Yavuz Sondaj Gemisi
Fatih sondaj gemisinden sonra sahip olunan ikinci sondaj gemisi olan yavuz sondaj gemisi 229 metre uzunluğa sahip. Genişliği ise 36 metre olan geminin ağırlığı 52 bin 105’dir. 12 bin 200 metre sondaj kabiliyetine sahip yavuz sondaj gemisi Akdeniz’de, Güzelyurt, Lefkoşa, Selçuklu kuyularının sondajında görev aldı. Şimdi ise yeni rotası Karadeniz.
Bulunan Gaz Kuyubaşı Vanasından Akacak
Kuyubaşı vanası kuyulardan gelen gazı toplayıp, içinde bulundurduğu akış ölçer, sensor detektör ve çeşitli borulardan geçerek üretim ve dağıtım haznesine iletecek vanadır. Yüksekliği 5.1 metre olan vananın genişliği 5.9 metredir. Toplamda 10 adet olacak vanalar gazı topladıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirerek gerekli dağıtım bölmelerine iletiyor. Dev vana kâşif su altı robotu ile denize indirilecek. Kuyuların üretime hazır olması için atılan ilk adım olan kuyubaşı vanasının yerleştirilme işlemi tamamlandığında Türkiye’nin kendi doğal gazını çıkarmasına bir adım daha yaklaşılmış olunacak.