Ekonomi

Karadeniz’de kopan mayınlar İstanbul Boğazı’na mı geliyor? Ukraynalı yetkiliden açıklama geldi

Yakın zamanda Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan bir açıklamada, “Odessa açıklarında kopan mayınlar İstanbul Boğazı’na ulaşabilir” uyarısı yapılmıştı. Türkiye’de endişelere neden olan bu açıklama sonrası Ukrayna’da iddialara bir yalanlama geldi. Ukrayna Denizcilik İdaresi Başkan Yardımcısı Viktor Vişnov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu mayın uyarılarının, Rusya’nın yaptığı bilinçli ve kasıtlı bir dezenformasyon olduğunu öne sürdü. Reuters haber ajansına konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vişnov “Bu tamamen Rusya tarafının bir dezenformasyonudur. Bu, Karadeniz’deki söz konusu bölgenin ‘mayın tehlikesi’ iddiasıyla kapatılmasını meşrulaştırmak için yapıldı” sözlerini dile getirdi.

FSB Tarafından Yapılan Açıklama

19 Mart 2022 tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan bir basın açıklamasında Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujniy limanlarının yakınlarına yerleştirdiği yaklaşık 420 eski mayının, fırtına nedeniyle koptuğu ve bu mayınların, akıntı ve rüzgarın etkisiyle Karadeniz’in batısına sürüklendiği duyuruldu. FSB tarafından yapılan basın açıklamasında “Kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ve daha sonra Akdeniz havzasının denizlerine sürüklenme olasılığı bulunuyor” ifadeleri yer aldı.

“İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını Kullanan Gemiler Risk Altında Olabilir”

Reuters haber ajansı tarafından dün verilen bir haberde ise Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük limanı olan Novorossisk’teki yetkililerin, Karadeniz’in batısındaki gemicilik faaliyetlerinin risk altında olduğu konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi. Haber ajansına konuşan gemicilik kaynakları, Türkiye’deki yetkililerin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanan gemileri risk konusunda uyardığını dile getirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Uyarı Açıklaması

Haberde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Samsun Navtex İstasyonu’ndan Türk denizcileri uyardığı bildirildi. Söz konusu açıklamada “Odessa, Ochakov, Chernomorsk ve Yuzhnyy limanları açıklarına mayın döküldüğü raporlanmıştır. Söz konusu mayınların donanımlarından koparak sürüklenen mayınlar haline gelebilecekleri ve seyir tehlikesi yaratabileceği değerlendirilmektedir. Bu nedenle bölgede bulunan ve seyir yapan tüm gemilerin sürüklenen mayınlara karşı keskin gözcülük tesis etmeleri önemlidir.” ifadeleri yer aldı.