Gündem

Kasım ayında 33 kadın yine en yakınları tarafından katledildi

Türkiye genelindeki kadın cinayetlerinin ürkütücü gerçekleri yine karşımızda. Kasım ayında 33 kadın cinayete kurban giderken, 24 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu bu vahim durumu kamuoyu ile paylaşarak dikkat çekti. Devletin, kadın cinayetlerini önlemek için somut çözüm önerilerini hayata geçirmesi gerektiği de vurgulandı.

Cinayetlerin sudan sebepleri

Kasım ayında öldürülen 33 kadından 9’u kendi hayatına dair kararlar almak istemesi nedeniyle, 2’si ekonomik sebeplerle, 1’i annesini koruduğu için annesiyle birlikte öldürüldü. Geriye kalan 21 kadının ölüm nedeni belirlenemedi. Bu belirsizlik, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının acı bir göstergesi.

Kadınlar yine en yakınları tarafından öldürüldü

Evli oldukları erkekler tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 42 olarak belirlendi. Kasım ayında öldürülen 33 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 7’si tanıdığı biri, 4’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si ayrıldığı erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i kardeşi tarafından öldürüldü.

Kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü

Kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü. Silah kullanımı açısından ise öne çıkan bilgi, öldürülen kadınların yüzde 61’inin ateşli silahlarla hayatını kaybettiği. 23 kadın evinde, 3’ü sokakta, 3’ü ıssız yerde, 2’si kamusal alanda, 1’i otelde, 1’i arabada öldürüldü. Cinayet yöntemleri arasında ateşli silahlar yüzde 61, kesici aletler yüzde 21 ve boğarak öldürme yüzde 9 olarak sıralandı.

Kadın cinayetleriyle mücadelede devletin daha etkin rol alması, adil yargılama süreçleri ve caydırıcı cezaların uygulanması için toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Bu korkunç tablo, kadına yönelik şiddetin acil bir şekilde önlenmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kasım ayında öldürülen 33 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

  • İzmir’de 2 çocuk annesi 23 yaşındaki Neşe Keçkin boşanma davasına dakikalar kala adliyenin önünde evli olduğu Alaattin Keçkin tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
  • Bitlis’te 42 yaşındaki N.G. akrabası U.E ve M.E tarafından silahla öldürüldü, bedeni parçalara ayrılıp yakıldı. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı.
  • Bursa’da 28 yaşındaki Zeynep Özdemir, 4 ve 9 yaşındaki çocukları, evli olduğu Samet Özdemir tarafından silahla vurularak öldürüldü. Zeynep Özdemir’in daha önce uzaklaştırma kararı aldığı belirtildi. Fail olayın ardından intihar etti.
  • Manisa’da 68 yaşındaki Atike Eroğlu kendisinden para isteyen Onur Toroman’a olumsuz cevap verince tornavida ve bıçakla öldürüldü. Fail günler sonra yakalandı ve tutuklandı.
  • İstanbul’da 42 yaşındaki Filiz Çilingir ve 14 yaşındaki kızı Selin Akçay, Filiz Çilingir’in eskiden birlikte olduğu Barbaros Tüzün tarafından silahla vurularak öldürüldü.  Fail intihar etti.
  • Malatya’da 11 çocuk annesi 51 yaşındaki Ayten Nazin evli olduğu Abdürrahim Nazin tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Fail gözaltına alındı.
  • İstanbul’da 41 yaşındaki Işıl Deniz Palabıyıklar, erkek kardeşi Miraç Palabıyıklar tarafından silahla vurularak öldürüldü. Işıl Deniz Palabıyıklar’ın cansız bedeni bir otoparkta 19 gün sonra bulunmuştu. Fail tutuklandı.
  • Diyarbakır’da 2 yıl önce evinde silahla vurulmuş olarak bulunan 5 çocuk annesi 35 yaşındaki Esma Yücel’i oğlu Süleyman Yücel’in öldürdüğü ortaya çıktı.
  • Bursa’da 5 aylık hamile N.M.T. birlikte yaşadığı Y.A.M.A. tarafından boğularak öldürüldü. Failin eskiden evli olduğu M.A.’nın da her hamile kaldığında boğazını skıp karnına bastırarak hamileliğini sonlandırmaya çalıştığı öğrenildi. Fail ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanacak.
  • İstanbul’da yaşayan 42 yaşındaki 2 çocuk annesi Pınar Bektaş eskiden evli olduğu Tuncay Sağ tarafından kıskançlık bahanesiyle bıçaklanarak öldürüldü.
  • İstanbul’da 40 yaşındaki 3 çocuk annesi Sevilay Nayman evli olduğu Özgür Nayman tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. 3 çocuğunu da öldüren fail intihar girişiminde bulundu.
  • Konya’da 3 çocuk annesi Zekiye E. evli olduğu ve bir süredir ayrı yaşadığı Durmuş E. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail, Zekiye e.’nin annesi Ayşe Ç’yi de ağır yaraladı.
  • Denizli’de 38 yaşındaki Özlem Ülker evli olduğu Emin Ülker tarafından pompalı tüfekle vurularak sokak ortasında öldürüldü. O sırada Özlem Ülker ile birlikte olan Yusuf Cavlak da vurularak öldürüldü. Fail daha sonra intihar etti.
  • İstanbul’da Ayan Mohamed Dhoba kaldığı otelde evli olduğu Ahmet Yasin M. tarafından boğazından ve vücudunun çeşitli yerlerinden 41 defa tornavida ile bıçaklanarak öldürüldü.
  • İzmir’de 2 çocuk annesi 38 yaşındaki Çiğdem Dıvrak boşanma aşamasında olduğu Erdoğan Dıvrak tarafından başından vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti.  Çiğdem Dıvrak’ın öldürülmesinden 3 gün sonra boşanma davalarının görülecek olduğu öğrenildi.
  • Balıkesir’de 46 yaşındaki Ayşe Acar eskiden evli olduğu Cemil Fidan tarafından boğazı kesilerek öldürüldü. Ayşe Acar’ın fail hakkında uzaklaştırma kararı bulunduğu öğrenildi.
  • Manisa’da yaşayan 48 yaşındaki Devrim Güler ve 18 yaşındaki kızı Doğa Etyemez komşuları Atalay Yüksel tarafından oturdukları binanın asansöründe boğularak öldürüldü. Fail ‘kadına karşı tasarlayarak cinayet’ suçundan tutuklandı.
  • Ankara’da A. N. K. evli olduğu mahalle bekçisi İ. Ö. K. tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fail daha sonra intihar etti.
  • İstanbul’da 4 çocuk annesi İpek L. evli olduğu Yılmaz L. tarafından çocuklarının gözü önünde öldürüldü.
  • Adana’da 44 yaşındaki 4 çocuk annesi Halime Kaya evli olduğu Nurettin Kaya tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fail annesi Fahriye Kaya’yı da ağır yaraladı.
  • Konya’da 3 çocuk annesi Ayşe Öner, evli oldğı M. Ö. tarafından piknik tüpüyle darp edilerek öldürüldü.
  • Antalya’da 46 yaşındaki 3 çocuk annesi Yaşar Ş. vurulmuş bir şekilde ölü bulundu.  Evli olduğu N. Ş. ve 19 yaşındaki oğlu gözaltına alındı.
  • Muğla’da 42 yaşındaki Irina Dvizova  ve 15 yaşındaki kızı Dayana Dvizova, yol kenarında ölü bulundu. Irina’nın eskiden evli olduğu I. S. Y.’nin müşterek çocuklarının velayeti bahanesiyle öldürdüğü öğrenildi.