Kasım ayında 33 kadın yine en yakınları tarafından katledildi

Türkiye genelindeki kadın cinayetlerinin ürkütücü gerçekleri yine karşımızda. Kasım ayında 33 kadın cinayete kurban giderken, 24 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu bu vahim durumu kamuoyu ile paylaşarak dikkat çekti. Devletin, kadın cinayetlerini önlemek için somut çözüm önerilerini hayata geçirmesi gerektiği de vurgulandı.

Cinayetlerin sudan sebepleri

Kasım ayında öldürülen 33 kadından 9’u kendi hayatına dair kararlar almak istemesi nedeniyle, 2’si ekonomik sebeplerle, 1’i annesini koruduğu için annesiyle birlikte öldürüldü. Geriye kalan 21 kadının ölüm nedeni belirlenemedi. Bu belirsizlik, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının acı bir göstergesi.

Kadınlar yine en yakınları tarafından öldürüldü

Evli oldukları erkekler tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 42 olarak belirlendi. Kasım ayında öldürülen 33 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 7’si tanıdığı biri, 4’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si ayrıldığı erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i kardeşi tarafından öldürüldü.

Kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü

Kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü. Silah kullanımı açısından ise öne çıkan bilgi, öldürülen kadınların yüzde 61’inin ateşli silahlarla hayatını kaybettiği. 23 kadın evinde, 3’ü sokakta, 3’ü ıssız yerde, 2’si kamusal alanda, 1’i otelde, 1’i arabada öldürüldü. Cinayet yöntemleri arasında ateşli silahlar yüzde 61, kesici aletler yüzde 21 ve boğarak öldürme yüzde 9 olarak sıralandı.

Kadın cinayetleriyle mücadelede devletin daha etkin rol alması, adil yargılama süreçleri ve caydırıcı cezaların uygulanması için toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Bu korkunç tablo, kadına yönelik şiddetin acil bir şekilde önlenmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kasım ayında öldürülen 33 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

 

 

Exit mobile version