Kazakistan’da bulunan 3 bin 400 yıllık Türk piramidi herkesi şaşırttı

Kazakistan’da Türk tarihini değiştirebilecek önemli bir keşfe imza atıldı. Karaganda Eyaleti’nde İskit-Saka ve onun erken dönemine ait 3.400 yıllık piramit bulundu.

Bulunan anıt mezarın, Andronovo döneminin son evresini oluşturan Begazı Dandibay döneminden bir hükümdara ait olduğu düşünülüyor. Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi’nden Dr. Aibar Kassenali, buluntular üzerinde yapılan karbon 14 analizlerinin sonucuna göre, piramit yapısının M.Ö. 14 ile 12. yüzyıllar arasına tarihlendirildiğini belirtti.

Uzmanlar, bulunan anıt mezarın Andronovo döneminde Kazak bozkırlarına hükmeden yerel bir hükümdar adına yaptırılmış olabileceğini söylüyor. Mezar alanlarında görülen geometrik süslemeler ve tamga tipi karakterler, etnografik ve tarihi süreklilik açısından Ortaçağ dönemi Türk kabilelerinin sanatında yer buluyor.

Türk tarihi için önemli bir buluş

Bu keşif, Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Karajartas piramidi, Begazı Dandibay toplulukları, Proto-Türk kültürünü oluşturan Güney Sibirya’nın Karasuk kültürüyle de yakından bağlantılarının bulunduğunu gösteriyor. Mezar odasındaki bulgular incelendiğinde, bozkır piramidinin Andronovo döneminde Kazak bozkırlarına hükmeden yerel bir hükümdar adına yaptırılmış olabileceği düşünülüyor.

 

 

 

Exit mobile version