GündemTeknoloji

Kedi sahipleri dikkat! Sağlıklı mı öğrenmek için tek fotoğraf yeterli..

Kedi sahiplerini yakından ilgilendiren bir haber gündeme geldi. Evinizde size eşlik eden minik dostlarınız varsa sağlıkları için her an endişe duyuyor olabilirsiniz. Kanadalı bilim insanları öyle bir uygulama geliştirdi ki tek fotoğrafla kedinizin sağlıklı olup olmadığını anlayabileceksiniz. Sylvester adlı teknoloji şirketi tarafından geliştirilen cep telefonu uygulaması sayesinde kedilerin sağlıklı olup olmadıkları tek bir fotoğrafla anlaşılabiliyor.

Minik dostlarla yaşamaya başlayınca en yakın arkadaşımız, evladımız haline geliyorlar. Hal böyle olunca kedilerimizin sağlık durumu da her an aklımızda soru işareti oluyor. Doğru beslenme şekilleri, kısırlaştırma konusu ve kedi hastalıkları en çok araştırılan konular arasında yerini alıyor. Teknoloji ise bu kez kedilere hizmet ediyor. Kanadalı bilim insanları tarafından geliştirilen özel yapay zeka tek fotoğrafla kedinizin sağlık durumu hakkında bilgi veriyor.

Yavru Kedi Bakımı – Karşıyaka Veteriner Kliniği

Kanada’nın Calgary kentinde, bilim insanları kediler için özel bir cep telefonu uygulaması geliştirdiler. Tably adı verilen yapay zeka sayesinde kedilerin ruh hali kolayca anlaşılabiliyor. Bu kapsamda kedi sahiplerinin bir sorun olup olmadığını anlamaları için  evcil hayvanlarının bir fotoğrafını çekmeleri yeterli oluyor.

Uygulamanın geliştiricilerinden Miche Priest, Reuters’a verdiği demeçte, “Yüz tanıma teknolojisi ile yapay zekayı birleştirdik. Kediniz hasta olduğunda yapay zeka kolayca tespit edebiliyor. Tabi bazen kediler sadece size kızgın da olabiliyor. Aradaki farkı anlayabilmek için kedilerin düzenli olarak fotoğrafını çekmek yeterli” diye konuştu.

Kedinizin sağlık durumu nasıl? Tek bir fotoğrafla öğrenmek mümkün - 1

Veterinerler de uygulamadan memnun

Veteriner hekim Liz Ruelle, “Harika bir fikir. Biz sürekli kedilerle çalıştığımızdan ufak işaretleri fark etmek konusunda daha ustayız. Yapay zeka kedilerin ağrı çekip çekmediğini anlamak konusunda iyi bir çıkarıyor” dedi. Ayrıca uzmanlar yapay zeka tarafından yönetilen bu uygulamanın %70 oranında doğru sonuç verdiğini vurguladı.

Kedinizin sağlık durumu nasıl? Tek bir fotoğrafla öğrenmek mümkün - 3

Kediler özler mi?

Lincoln Üniversitesi’nde 2015’te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.

Kedinizin sağlık durumu nasıl? Tek bir fotoğrafla öğrenmek mümkün - 6

 

Sahipleri evde değilken kedi davranışlarını inceleyen bir araştırma sonucuna göre, kedileriniz siz eve döndüğünüzde mutlu hissediyor. Araştırma yapılırken iki farklı gruba bakılmış bir grubun sahipleri 30 dakika, diğer grup ise 4 saat yalnız bırakmış kedilerini. Araştırma sonucunda genel olarak her iki grubun davranışları hemen hemen aynı çıkmış. Ancak daha uzun süre yalnız kalan kedilerin daha fazla esneyip gırladığı görülmüş. Bunun nedeni eve döndüğünüz için mutlu olmaları. Bu sevecen hareketler minik dostlarımızın duyguları olduğunu ve sizi özlediğini de işaret edebilir.