Kilo başına 2,5 TL’ye satılacak: Duyuru yapıldı!

Resmi Gazete’de yayımlanarak Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararının yürürlüğe girmesinin ardından Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığı 201- 250 kilogram olanlara kilogram başına 2,5 TL, 251- 300 kilogram olanlara 3,5 TL, 301 kilogram ve üzeri olanlara 5 TL destekleme ödemesi yapılacağı duyuruldu.

5 YILLIK ÜRETİM PLANLAMASI YAPILABİLECEK

Ayrıca oluşturulacak komisyonlar tarafından aylık maliyetler hesaplanacak. Belirlenen maliyete göre çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları güncellenecek. Alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Böylelikle besiciler kazancını teminat altına alacak. Et ve Süt Kurumu tarafından alım garantisi verilen üreticiler, kurumla imzaladığı besicilik sözleşmesinden herhangi hak kaybı yaşamadan tek taraflı çekilebilecek. Kırmızı et piyasasının arz talep durumuna göre, üreticilere erken ya da geç kesim primleri verilebilecek.

‘Sözleşmeli besicilik’ modeli ile hayvan sağlığı, refahı ve beslenmesi konularında üreticilere çiftliklerinde eğitim verilecek. Kayıt sistemleri oluşturularak hayvanın besi süreçleri, alım ve kesim takvimleri sistem üzerinden izlenecek. Sürdürülebilir, hijyenik, sağlıklı ve kaliteli kırmızı et üretimi ile hem üretici, hem tüketici korunacak. Uygulama kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal destekleme bütçesinden sağlanacak.

 

Exit mobile version