Kilosu 250 bin lira olan dünyanın en pahalı baharatının hasadı bitti

“Dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safranın hasat dönemi, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde sona erdi. Kilosu 250 bin lira olan safran, 40 günde 70 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Safran bitkisi, boyama, yemek yapma, kozmetik, ilaç ve gıda sektörleri gibi birçok alanda kullanılıyor. Ayrıca, hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok sağlık etkisi de bulunuyor. Safran ekimi Ağustos ayında gerçekleştirilirken, Ekim-Kasım aylarında bitki 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında hasat ediliyor.

Safranbolu, 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan safran ile özdeşleşmiştir. Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, “milli bitki” unvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillenmiştir.

Bu yıl ürün bol

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, bu yıl safranın geç açıldığını ancak hasadın beklenenden daha verimli olduğunu belirtti. Yılmaz, 13 dönüm civarındaki tarlasından yaklaşık 10 kilogram safran elde ettiğini ifade etti. Safran Festivali’nin bu yıl erken yapıldığını ve birçok kişinin bu özel baharatın hasadını görmek için tarlayı ziyaret ettiğini söyledi.

Safranın eşsiz atmosferini gören ziyaretçilerin şaşkınlığını anlatan Yılmaz, insanların ürünleri üretim yerinden aldığını ve bu bağlamda Safranbolu’yu tercih ettiklerini belirtti. Aynı zamanda, sosyal medya aracılığıyla safran tarlasının güzelliklerini paylaşan ziyaretçilerin sayısının geçen yıla göre arttığını ifade etti.

 

Exit mobile version