Genel

Kilosu 500 TL’den satılan meyve gündem oldu! Çanakkale’deki dört asırlık gelenek!

Çanakkale’nin Ayvacık bölgesinde bulunan şap köyünde dört asri Ayşen tepme peynir geleneği halen devam ediyor. Peynirin hazırlamış sürece ise bir yılı buluyor.

Çanakkale Ayvacık’ta devam eden dört asırlık peynir geleni halen sürüyor. Peynirin hazırlanın sürece dikkat çekiyor. Bir senede olgunlaşan peynirin kilosu ise 500 TL’den satışa çıkarılıyor.

Dört asırlık gelenek

Çanakkale ilçesine bağlı olan Şapköy üzerinde dört asırlık bir gelenek halen devam ediyor. Köylüler dört asırdır halen devam ediyor. Keçi sütünden hazırlanan peynirler toprak altına gömülüp testi içinde olgunlaştırılıyor. Üretilen peynir tel peynir olarak adlandırılıyor. Peynirin olgunlaşma süresi ise toplamda bir yılı buluyor.

Kilosu 500 TL’den satılıyor

Çanakkale’de başlatılan ve dört asırdır devam eden keçi veya koyun sütünden hazırlanan ve peynir geleneği dikkat çekiyor. Keçi ya da koyun sütünden yapılan bu peynir için uzun bir olgunlaşma süresi gerekiyor. Peynirin yemeye hazır hale gelmesi için bir yılın geçmesi gerekiyor. Toplanan sütlerden hazırlanan peynir şırdan mayası üzerinden mayalanır. Mayalanan peynir ise üç dört aylık bir süreç içinde salamuraya yatırılıyor. Salamuranın ardından evde ovalanıp içerisine çörekotu ekleniyor. Çörekotu eklenen peynir tepsilere doldurulup aylarca toprak altında kalıyor. Hazırlanış süresi ve toprak altında kalma süreci ile birlikte peynir bir yılda olgunlaşma seviyesine gelebiliyor. Tekme peynir üreticileri ile yapılan röportajda bir ailenin geçen yıl toplamda 21 testi tepme peynir üretildiğini ve her bir testinin ortalama 27 kg olduğunu peynirin kilosunun ise 500 TL’den satıldığını dile getirdi.

Peynirin yapılış süreci ile ilgili soruları yanıtlayan köy halkı keçi ve koyun site üzerinden bu peynirin elde edildiğini, özellikle de şırdan mayası kullanılarak mayalanması gerektiğini belirtti. Yaklaşık olarak dört aylık bir salamura süresinin ardından peynirin yıkandığını ve suyunu sürdürüldüğünü sonrasında da kurtulduğu paylaşıldı. Kurutulan peynir ufalanıp tesislere dolduruluyor. Hava almayacak şekilde tepsilere doldurulan peynir içerisine çörekotu ekleniyor. Çörek otu eklenen testiler asma yaprakları ile kapatılıp ağızları bez ile bağlanıyor. Son aşama olan kuyu kazma aşamasının ardından testiler gömülüp hava almayacak şekilde üzeri kapatılıyor. Toprağın üzeri sulanıp peynir olgunlaşmaya bırakılıyor.