DünyaGündemPolitika

Kim Jong-un ve Vladimir Putin görüşmesi

Geçtiğimiz hafta yabancı basında Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir görüşme yapacağı bilgisi hızla yayılmıştı. Görüşmeye dair herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un trenle yolculuğa çıkması yabancı basında dikkat çeken iddiaları güçlendirmişti.

Merakla beklenen görüşme gerçekleşti

Yabancı basında ortaya atılan iddialardan sonra, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün bir görüşme gerçekleştirdi. İki liderin görüşmesinin Amur bölgesindeki Vostoçniy Uzay Üssü’nde yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Zamanlama manidar bulundu

İki liderin görüşmesinin zamanı pek çok kişi tarafından manidar bulundu. Rusya’nın mevcut durumda Ukrayna’yla savaş halinde olması ve Asya Pasifik bölgesinde gerilimin arttığı bir zamanda; Kim Jong-un ve Vladimir Putin’in buluşması merak konusu oldu.

Yakın takip

Basında yer alan haberlerde; iki ülke arasında yapılan kritik görüşmenin ABD ve müttefikleri tarafından dikkatle takip edildiği belirtildi.

Askeri işbirliği konusu gündemde mi?

İki ülkenin görüşmesinin kritik olarak görülmesinin ana sebebi; askeri işbirliği fikrinin masaya yatırılma ihtimaliydi. Ancak ne Kuzey Kore’den ne de Rusya’dan yapılan görüşmede askeri işbirliğine yönelik bir adım atıldığı bilgisi gelmedi.

İlişkiler geçmişe dayanıyor

İki ülke arasındaki ilişkilerin kökü geçmişe dayanıyor. Soğuk Savaş dönemi boyunca aynı blokta yer alan Kuzey Kore ve Sovyetler Birliği, ABD ve müttefiklerine karşı savaşmıştı. Soğuk Savaş dönemi boyunca iki bloğun ideolojileri olan ‘komünizm ve emperyalizm’ fikirlerinin çarpışmasına tüm dünya şahit olmuştu.

En son ne zaman görüşmüşlerdi?

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin en son pandemiden hemen önce 2019 yılında bir görüşme gerçekleştirmişti.