Kimliği olanlar dikkat: 81 ilde başlayacak! E-Devlet’ten yapılacak!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 81 ilde başlayan e-imzaların, kimlik kartına yüklenmeye bir ay içinde başlanacağını açıklamasının ardından “e-İmza ile de vatandaşlarımıza yepyeni bir kolaylık sunacağız” diye konuşarak açıklamalarda bulundu.

ÇİPE İŞLENECEK

TÜBİTAK tarafından altyapısı hazırlanan bu yeni uygulama ile elektronik imzalar artık kimlik kartlarındaki işte çipe işlenecek. E-imza’nın çipli kimlik kartlarına yüklenmesi ile bürokrasi azaltılacak. İş yeri açmak için gereken belgelerden biri daha eksilmiş olacak. Bu düzenlemeyle e-mühür uygulamasına da geçilmiş olacak.

50 milyonu aşan kullanıcı ile büyük bir hizmet alanı sağlayan e-devlet uygulaması da genişleyecek. Elektronik imza ile dava takibi ve sicil işlemleri yapılabilecek. Vergi borçları sorgulanacak, gümrük işlemleri takip edilebilecek. TÜBİTAK’ın alt yapısını hazırladığı uygulamadan özel şirketler de yararlanabilecek. E-imza da güvenliğin sağlanması da çok önemli. Kimlik kartlarının kaybolması halinde e-imza da geçerliliğini yitirecek. Yeni kimlik kartı çıkarıldıktan sonra elektronik imza tekrar sisteme tanımlanacak.

E-İMZA NEDİR?

Hayatı kolaylaştıran çözümlerden biri olan elektronik imza (e-imza), ıslak imza ile aynı amaca hizmet eden, tek farkı fiziki ortamda değil elektronik ortamda oluşturulan bir imza çeşididir. e-İmza, ıslak imza gibi tek şekle sahip olmak yerine belirli karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşan ve imzalayan tarafın kimliği ile örtüşen bir veridir.

Exit mobile version