Kimlik kartlarını değiştirmeyenler dikkat! Bakan Soylu’dan flaş kimlik kartı açıklaması!

Türkiye’de eski kimlik kartlarının yerini çipli kimlik kartları aldı. Bu kapsamda açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu ana kadar Türkiye nüfusunun yüzde 74’ünün kimlik kartını değiştirdiğini söyledi. İşte Bakan Soylu’nun o açıklamaları…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport ile ilgili açıklama yaptı. 3 kartı aynı bilgilerle ve aynı yerden, tek başvuruda vermeye imkan sağlayan 3’ü bir yerde projesini başlattıklarını açıklayan Bakan Soylu, “Şu ana kadar Türkiye nüfusunun yüzde 74’ünün kimlik kartını değiştirdik.” İfadelerini kullandı.

İşte Bakan Soylu’nun açıklamalarından satır başları:

Nüfus’taki işini halletmek için gündüz 2-3 saat kuyrukta duran, o insanlar keşke bugünü yaşasalardı. Randevuyu 199’dan alabildiği, dijital ortamdan alabildiği bir tabloyu yaşayabilseydi… İsmiyle birlikte çağrıldığı bu günü yaşasaydı… Bunlar Türkiye için bir meseleydi. Bunların hâlâ mesele olduğu ülkeler var. Bu büyük dönüşümü onlara ihraç etmeliyiz.

Çok büyük yatırımlar yapıldı ve köklü bir dijital dönüşüm gerçekleştirdik. Kimlik kartlarında yeni nesil çipli kimlik kartlarının dağıtılmasıyla tüm Türkiye nüfusunun yüzde 74’ünün nüfus kartını değiştirmeyi başardık… 65 milyon 591 bin kişinin kimlik kartını değiştirdik.

2018’den itibaren sürücü belgesi ve pasaport işlemlerini de nüfus müdürlüklerine devrettik ve kimlik kartıyla birlikte üç belgeyi, aynı bilgilerle ve aynı yerden, tek başvuruda vermeye imkan sağlayan 3’ü bir yerde projesini başlattık.

Bunlar öyle kolay işler değil. Her yere parmak izi veren anlayıştan, şimdi tek bir işlem yapan dönüşüm ve devrimi tamamlayan, birçok kurumla bunu entegre eden, bir anlayış da en yüksek noktaya geldi.

Halihazırda müracaattan itibaren büyükşehirlerde 1+1 günde, diğer illerde 1+3 günde teslimat yapabiliyoruz. 2 Nisan 2018 tarihinden bugüne kadar 10 milyon adet sürücü belgesi ve 4 milyon adet pasaport düzenledik.

Ocak ayında noterlerde başlayacak

Sürücü kartlarındaki bilgileri de kimlik kartına yüklüyoruz. Bu da yeni proje.

Pilotunu Ocak ayında inşallah Noterlerde başlatacağız. Bu da yeni bir adım. Notere gideceksiniz, daha sonra bankalar, daha sonra başka kurumlar, isminizi soyadınızı söyleyeceksiniz, noterdeki görevli, ‘parmağınızı şu cihaza basar mısınız’ diyecek… Bastıktan sonra resminiz, kimlik bilgileriniz oraya çıkacak. O entegrasyon da sağlanmış olacak. Sizin o kişi olduğunuzu, güvenilir olarak anlayan görevli hizmetini verecek ve Türkiye bu sayede özellikle karşı karşıya kaldığı birçok mağduriyetin olduğu meselelerden kurtulacak.

Önemli bir projemiz de kısa kadı ‘KPS’ olan Kimlik Paylaşım Sistemi’dir. 7/24 online hizmet verilecek. Hayatımızı kolaylaştıran bir projedir. Toplam 2005 kurum ve kuruluşa hizmet verilmektedir. 22 milyar sorgu yapılmıştır.

Kısa adı ‘MAKS’ olan Mekansal Adres Kayıt Sistemi de önemli bir projedir. Harita tabanlı mekansal yapıya dönüştürüldüğü ve entegre içinde çalışan bir sistemdir. Bu sistem afet olaylarında, asayiş olaylarında, şüpheli aramalarında kullanılacak.

Ehliyet ve kimlik yenilemede yapılması gerekenler

Ehliyet bilgilerinin çipli kimlik kartları ile birleştirilmesi projesinde süre sınırlaması bulunmuyor. Ancak eski tip kimlik kartı ve ehliyetin çipli hale getirilmesi için süre sınırı var. Ehliyet için bu yılın sonuna kadar tanınan yenileme süresi 2022’ye uzatılırken, nüfus cüzdanlarının çipli yapılması için tanınan süre de 2023’te doluyor.
Hem ehliyet hem de kimlik yenilemek için ilk yapmanız gerken, randevu almak. Bu zorunlu. Başvuru için ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.

Kimlik yenileme: 25 TL
Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 25 TL
Eskiyen kimliği değiştirme: 25 TL
Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz.
Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa: 25 TL
Çipli kimlik kaybedilmişse: 50 TL (eski tip kimlik kaybolursa 25 TL) Hangi belgeler isteniyor

Kimlik yenilemek için randevunuzu aldınız, başvurmaya gideceksiniz. Yanınızda olması gereken belgeler ise şunlar:
Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor. Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf.

25 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont. Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

En geç 2 gün içinde adrese geliyor

Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz. Yeni kimlikler, 1 gün veya en geç 2 gün içinde adresinizde oluyor. Yeni kimlik kartının kullanım süresi 10 yıl. Sürenin ne zaman dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin yeniden başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor.

Çipli kart özellikleri

Yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çip (yonga); TC kimlik numarası, adı, soyadı, anne adı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, medeni hali, kan grubu, dini, veriliş tarihi, kart seri numarası, belgenin geçerlilik tarihi ile kişiye özgü biyometrik verileri içeriyor. Akıllı kart şeklinde tasarlanan bu kartlar, kopyalanmasını önleyen ve kart içinde bulunan bilgilerin değiştirilmesini engelleyen güvenlik önlemlerine sahip.

Kimlik kartındaki bilgiler elektronik olarak tutulduğundan, elektronik ortamda yapılan sağlık gibi bir çok hizmete erişim hem hızlı hem de daha güvenli oluyor.Nüfus cüzdanından farklı olarak çipliler, banka kartı boyutunda üretildi.Mavi rengin erkeği, pembe rengin kadını simgelediği renk ayrımı ortadan kalktı, tüm kartlarda turkuaz rengi kullanıldı.Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı tanıyor.
Başvurular halinde entegre işlemi 1 dakika içinde gerçekleştiriliyor. Ehliyetle entegre edilmiş yeni kimlik kartı kurum tarafından kişinin adresine postalanıyor. Vatandaş en geç 1-2 gün içinde ehliyet ile entegre edilmiş kimliğine ulaşmış oluyor.

Exit mobile version