Kimse ne olduğunu anlayamadı! Bir anda oldu: Yüzde 25 vergi geliyor

Kahramanmaraş’taki mutfak eşyaları üreticileri, geçen yıl Şubat ayında yaşanan büyük depremin ardından oldukça zor bir dönem geçirdikleri belirtilerek özellikle paslanmaz çelik sektöründe yaşanan gelişmeler, üreticiler arasında ciddi endişelere yol açmış durumda olduğu ve yılbaşında paslanmaz çelik için uygulanan gümrük vergisinin %8’den %12’ye çıkarılması ve Posco Assan TST tarafından başlatılan anti-damping soruşturması, bu endişelerin başlıca sebepleri arasında yer aldığı ifade eidldi. .

VERGİ ARTIŞI ŞOKU

Konu ile ilgili olarak paslanmaz çelik sektöründe yaşanan bu vergi artışı, üreticiler tarafından ciddi bir tehdit olarak görüldüğü belirtildi ve ek vergilerin gelmesi durumunda, üretim maliyetlerinin yükselmesi ve iç piyasada ürün fiyatlarının %25-30 oranında artması anlamına gelebileceği bundan dolayı da tedirginliklerin başladığı duyuruldu. Bu durumun, hem ihracat rekabetini azaltacağı hem de iç piyasadaki fiyatları önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor.

ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALABİLİR

Kahramanmaraş’ta paslanmaz çelik sektöründe faaliyet gösteren 50’den fazla firma, 3 binden fazla kişiye istihdam sağladığı ifade edilrek ek vergiler ve artan maliyetler nedeniyle bu çalışanların %70’inin işsiz kalmasına neden olabileceği görüşü de ortaya çıkı. Üreticiler, bu durumun iş gücü piyasasında büyük bir daralmaya yol açacağını ve iç piyasada ürünlerin zamlanmasıyla karşılaşılacağını belirtiyor.

SONUÇLAR BEKLENİYOR

Türkiye genelindeki yaklaşık 1 milyon kişiyi istihdam eden binlerce işletme, paslanmaz çelik sektörü üzerindeki anti-damping soruşturmasının sonuçlarını merakla beklediği ve yılbaşında uygulanan gümrük vergisi artışının ardından, soruşturmanın vergileri %25 oranında artırabileceği endişesi olduğu ifade edildi.

AÇIKLAMA YAPILDI

Kahramanmaraş’ta 200 kişiye istihdam sağlayan Görgel Metal’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Görgel bir açıklama yaptı ve ek vergilerin yüzlerce firmanın iflasına neden olabileceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Çin’den daha pahalıya da olsa Posco Assan TST’den mal alabiliriz. Ancak bu yüksek fiyatlarla rekabet etmek imkansız hale geliyor,” şeklinde konuştu. Aynı bölgedeki Nef Madeni Eşya firmasının ortağı Cenk Toktay ise, deprem sonrası üretim hatlarını yeniden kurmaya çalıştıklarını fakat ek vergiler ve anti-damping soruşturmasının işlerini daha da zorlaştırdığını belirtti. Toktay, “Çin’de aynı ürün 1700 dolar iken, ek vergilerle paslanmaz çeliğin ton fiyatı 3200 dolara kadar çıkabilir. Hem ihracat pazarlarımızı kaybederiz hem de iç piyasada ürünler zamlanır,”

Exit mobile version