EkonomiGenelGündem

Kira fiyatlarındaki artış gündemden düşmüyor: İşte fahiş fiyatlara karşı alınabilecek önlem…

Kira fiyatlarında son dönemde yaşanan fahiş artışlar ülke gündeminden düşmüyor. Bugün üç ayrı Bakanlık tarafından yapılacak toplantıdan çıkacak sonuçlar merakla beklenirken bir canlı yayın programında konuşan Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı, gündeme gelebilecek çözümleri değerlendirdi.

Fahiş kiranın önüne geçilmesi için birçok formül masaya geldi. Bunlardan biri olan Hollanda modelinin Türkiye’de uygulanabilme ihtimalini değerlendiren Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı, katıldığı canlı yayında puanlama sistemine dikkat çekti. Özelmacıklı, “Hollanda ve Avrupa genelinde belediye evi dediğimiz evler var. Bu evler sadece kiralama amacıyla kullanılan evler. Bu evlerde uygulanan bir fiyat artış politikası var. Belli puanlama ile yapılıyor ve piyasadaki diğer evlere de benzer bir modeli uygulama üzerine gerçekleştiriliyor.” dedi.

PUANLAMA SİSTEMİNİ UYARLAMAK ZOR

“Yurt dışındaki bu modellerde evlerin metrekaresi oda sayısı ve özelliklerine göre bu tür bir puanlama sistemi uygulanabilir gibi bir düşünce var. Türkiye’de de elimizde yeterli bir değer haritası yok. Bizde ev stoklarının genel bir tanımı da yok. Bu tablolar olmayınca puanlama sistemini uyarlamak zor ama hızlı olarak alınabilecek aksiyonlar var.”

KİRA ARTIŞ SİSTEMİ KURULABİLİR

Kira artışlarına önlem olarak alınabilecek aksiyonlar hakkında açıklamalarda bulunan Özelmacıklı, ”Bu aksiyonlar kiralama sisteminin emlak yetki belgesi almış e-devlet sistemi üzerinden entegre olması. Şu anki en temel sıkıntılardan bir tanesi ev fiyatlarındaki artışların piyasalardaki artışların farklı değerlendirmeyle artırılmasıdır. Türkiye’de tavan uygulaması zaten var ama artışları yetki belgesi almış emlak işletmecileri, Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaret bilgi sistemi ve aynı zaman webtapu sistemiyle entegre bir şekilde kira artış sistemi kurulabilir ve takip edilebilir” diye konuştu.