Kira geliri olan vatandaşların dikkatine: O grupta yer alanlar, gelir vergisi ödemek zorunda değil! 2022 vergi ödemeleri

Ülke kanunları gereğince çeşitli yollar aracılığı ile gelir elde eden vatandaşlar, devlete gelir vergisi ödemek zorundadırlar. Bu kapsamda resmi kararlar ile kanun haline getirilmiş vergi başlıklarından birisi de kira geliri vergisidir. Kira geliri olan ev sahiplerinin, her yıl devlete ödemek ile yükümlü oldukları gelir vergileri için 1 Mart tarihi itibari ile ödemeler alınmaya başlamıştır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu bulunmaktadır. O da kredi ile ev satın alan kişilerin, 5 yıl boyunca vergi ödeme yükümlülükleri bulunmadığıdır. Peki, ev sahipleri hangi limite kadar olan gelirleri için vergi ödemekten muaf tutulmuşlardır? Kira gelir vergileri nasıl hesaplanır?

Kira Geliri 7 Bin TL’den Fazla Olan Ev Sahipleri Vergi Ödemek Zorunda!

2021 yılına ait kira gelirlerine ilişkin vergi ödeme süreci, 1 Mart itibari ile başladı. Kira geliri olarak değerlendirilen iki farklı alt başlık bulunmaktadır. Bu başlıklardan birincisi iş yeri kirası, diğeri ise konut kirasıdır.

Yapılan son düzenlemelere göre aylık kira geliri 7 bin TL’nin altında olan ev sahiplerinin, vergi ödeme yükümlülükleri bulunmamaktadır. Ancak bu tutarı aşan her gelir için belgelendirme yapılmalı ve sonuç olarak kira gelir vergisi tutarı ödenmelidir.

Ev Kredisi ile Konut Alanlar Kira Gelir Vergisinden Muaf!

Kira gelirleri ile ilgili yapılan son düzenlemelere göre bankaların konut kredisi hizmetlerinden yararlanarak ev satın almış olan kişiler, 5 yıl boyunca kira geliri vergisi ödemekten muaftır. Bunun için yapılması gereken ise kredi harcamalarını ve diğer masrafları toplayarak, ilgili rakamın yüzde 5’ini gider olarak göstermektir.

İş Yeri Kirası Alanların Dikkatine!

Eğer iş yeri kirası alınıyor ise kira geliri ödenip ödenmeyeceğine karar vermek için yıllık gelir tutarına bakılmalıdır. İş yeri kirasından yıllık 53 bin TL’lik gelir elde eden dükkan sahipleri, kira geliri vergisi vermek ile mükelleftir.

Exit mobile version