Kiracılar dikkat! 1 Temmuz’dan sonra bu şekilde zam yapılacak

Türkiye’de konut kiraları için geçerli olan yüzde 25’lik artış sınırı, ev sahipleri ve kiracılar arasında büyük tartışmalara neden olduğu belirtilerek bazı kiracılar, sınırı suistimal ederek avantaj sağlamaya çalışırken, bazı ev sahipleri ise yüzde 25 sınırını görmezden gelerek yüksek zamlar yaptığpı da bildirildi. Bu noktada  mevcut düzenlemelere göre, yüzde 25’lik kira artış sınırı 1 Temmuz 2024’ten itibaren yürürlükten kalkacağı ifade edilerek bu tarihten sonra herhangi bir değişiklik yapılmazsa, kira artışları TÜFE oranına göre belirleneceği ifade edildi.

ZAM TÜFE ORANINA GÖRE OLACAK

Konu ile ilgili olarak kira artışları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarına göre hesaplanacağı bildirilerek TÜFE, tüketici fiyatlarındaki değişimleri ölçen bir endekstir ve her ay güncelleneceği ve kira artışları genellikle son 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak belirleneceği aktarıldı.

HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

Kira artış oranı belirlenirken şu adımlar izlenecek:

TÜFE Oranı Belirlenir: TÜİK’in son 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınır.

Sözleşme Tarihi ve Mevcut Kira Ücreti: Artış, mevcut kira bedeli üzerinden TÜFE oranı uygulanarak hesaplanır.

Yeni Kira Bedeli: Mevcut kira bedeli, belirlenen TÜFE oranıyla çarpılarak yeni kira bedeli bulunur.

ÖRNEK HESAPLAMA

TÜİK’in açıkladığı 2024 Mayıs ayı enflasyon verilerine göre bir önceki aya göre %3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,51 oranında artış gerçekleştiği bildirildi. Bu noktada hesaplama ise şöyle olacak:

10 bin lira kira ödeyen bir kiracı için artış şu şekilde hesaplanır:

Mevcut Kira: 10 bin lira

TÜFE Oranı: %62,51

Yeni Kira: 10.000 x 1.6251 = 16.251 lira

GEREKTİĞİNDE MÜDAHALE YAPILMALI

Kira artış sınırının kaldırılması, kiracı ve ev sahipleri arasındaki ilişkileri yeniden şekillendireceği belirtilrek TÜFE oranına göre yapılacak artışlar, ekonomik koşullara daha uygun bir düzenleme sunarken, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları da minimize edebileceği ortaya çıktı. Ancak, bu yeni düzenleme de dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde müdahaleler yapılması gerektiği vurgulandı.

Exit mobile version