Editörün SeçtikleriEkonomi

Kiracılar dikkat! Kiralarda resmen patlama olacak: Tarih verildi

1 Temmuz 2024’te sona erecek olan yüzde 25 kira zammı sınırının ardından, kira artışlarında yeni bir döneme girileceği ifade edilerek 2 Temmuz 2024 itibarıyla, ev sahipleri yüzde 25’lik sınırlamadan bağımsız olarak kira zamlarını belirleyebileceği bildirildi. Bu noktada yeni dönem, kira zamlarının enflasyona göre ayarlanmasını içeriyor ve zam oranları son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre belirleneceği de aktarıldı.

SINIR KALKIYOR

Konu ile ilgili olarak yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılması, ev sahiplerine daha yüksek oranlarda kira artışı yapma imkanı tanıyacağı ifade edilerek özellikle uzun süredir düşük kirada oturan kiracılara sahip ev sahipleri, bu değişiklikten fayda sağlayacak ve kira gelirlerini artırabileceği vurgulandı. Tüm bunlarla beraber  kira artışlarının TÜFE oranına göre belirlenecek olması, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde kiracıları zorlayacağı aktarılarak özellikle gelir düzeyi düşük kiracılar için önemli bir ekonomik yük oluşturabilir ve kira ödemelerinde zorluk yaşanmasına neden olabileceği duyuruldu.

KARŞILIKLI ANLAYIŞ

Yeni dönemde, kira artış taleplerinin yükselmesiyle kiracılar ve ev sahipleri arasında gerginlikler yaşanabileceği vurgulanarak kiracıların, zam taleplerine karşı dikkatli olmaları ve kira sözleşmelerinin yıllık yenileme takvimini göz önünde bulundurmaları önemli olduğu ve anlaşmazlıkların önlenmesi için tarafların karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde olması gerektiği de gündeme geldi.

DURUMUN EKONOMİK ETKİLERİ

Enflasyon oranlarının kontrol altında tutulması, kiracılar için hayati önem taşırken enflasyonla mücadelede başarılı olunmazsa, kiracılar yüksek oranlı kira artışları ile karşı karşıya kalabilir ve bu durum, onların mali durumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Kiracılar, ekonomik koşulları dikkatle takip etmeli ve bütçelerini buna göre planlamalıdır.