Bir süredir özellikle artan kira fiyatları nedeniyle gündemde olan kiracı ve ev sahibi ilişkileri pek çok uzmanın da gündeminde yer almaya başladı. Konuya ilişkin önemli açıklamalar gerçekleştiren hukuk alanında öğretim görevliliği yapan Doç. Dr. Umut Yeniocak ise, kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren kurallara değindi. Kira sözleşmelerinde sözleşmesi yapmadan önce kuralların dikkate alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Umut Yeniocak, sahiplerinin kiracılarını evden çıkarıp çıkaramayacakları konusuna da net bir şekilde açıklık getirdi.
Sözleşme Bitse de Ev Sahibi Kiracıyı Çıkaramıyor
Özellikle son zamanlarda ünlü isimlerin dahi başına gelen ev sahiplerinin artan kiralar nedeniyle yeni kiracı almak istemesi nedeniyle artan evden çıkartmalara dikkat çeken Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut ve işyeri kiralarında sözleşme süresinin bitmesini hukuken bir şey ifade etmediğini belirtti. İlgili kanunlara göre, sözleşmenin bitiminden sonra bir yıl daha devam ettiğini dikkat çeken Yeniocak, ev sahiplerinin kiracıları bu yıl içerisinde de çıkaramayacağını açıkladı. Kiracının çıkmak istemesi halinde ise, sözleşmeden önce ev sahibine bilgi vermesi gerektiğine dikkat çeken Yeniocak, “Sözleşme süresi bitiminden en az 15 gün önce ev sahibine haber vermek gerekiyor” dedi.
Kira Artışları TÜFE Oranında Yapılabiliyor
Özellikle fahiş kira artışları nedeniyle son zamanlarda çok şikayetçi olan kiracılara açıklamalarıyla seslenen Doç. Dr. Umut Yeniocak, kira bedelinin başlangıçta belirlenmesi sırasında bir sınırlama olmasa da yıllık ölçekte bir sınırlamanın yasalarca getirildiğini, bu sınırlamaya göre ise, ev sahibinin on iki aylık ortalama TÜFE oranının üzerinde bir artış gerçekleştiremeyeceğini açıkladı. Yürürlüğe giren son geçici madde ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar TÜFE oranı daha fazla olsa bile konut kiralarında en fazla yüzde 25 artış yapılabileceğinin altını çizen Yeniocak, ardından işyerlerindeki artış miktarına da açıklık getirdi. Yeniocak’ın konuya ilişkin açıklamalarında; “İşyerlerinde artış oranının üst sınırı TÜFE olarak uygulanmaya devam edecek. Sözleşmelerde artış oranı olarak sıkça kullanılan ‘ÜFE/TÜFE ortalaması’ ya da ‘TEFE/TÜFE ortalaması’ formülü ise artık TÜFE’yi aştığı için geçersizdir” dedi.
Doç. Dr. Yeniocak, Ev Sahiplerini Uyardı
Konut ve işyeri kiralarında kira bedelinin emsal kiraların çok altında kalması halinde ev sahiplerinin de yasalarca birtakım haklarının olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Umut Yeniocak, ev sahiplerinin kira tespiti için bir dava açabileceğini ve kira tespitinin yeniden belirlenmesini isteyebileceğini belirtti.