Rekabet Kurumu, sürekli artan kırmızı et fiyatları nedeniyle sektörde bir inceleme başlattı. Yapılan ön soruşturmada, fiyat artışlarının rekabete aykırı faaliyetlerden değil, sektöre özgü yapısal sorunlardan kaynaklandığı belirlendi. Peki, et fiyatları neden sürekli zamlanıyor?
Türkiye genelinde enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar, kırmızı et fiyatlarının artmasına sebep oldu. Yetkililer, konuyla ilgili bir araştırma başlattıklarını duyurmuştu.
Sektördeki yapısal sorunlardan yükseliyor
Uzmanlar, et fiyatlarındaki artışın sebebini şu şekilde açıklıyor: “Bunu manipülasyona bağlamak sektör yapısı gereği doğru değildir. Son 10 günde fiyatlarda bir yükseliş oldu, ancak bu, sektördeki yapısal sorunlardan kaynaklanıyor. Süt fiyatlarının düşmesiyle birlikte sağılması gereken inekler kesime gitmişti. Bu nedenle 2023 yılında 684 milyon dolarlık canlı hayvan ithal ettik. Yapısal sorunumuz, fiyat istikrarının sağlanamamış olmasıdır. Piyasada aşırı arz olduğunda fiyatlar düşer; arz düştüğünde ise artış bir anda olur.”
Uzmanlara göre, sorunun yanıtı “Evet” çünkü yakın zamanda yem fiyatlarında büyük artışlar yaşandı. Yeni zamların gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, “Son 15 günde özellikle çuvalda 50 liralık bir artış oldu. Yem hammaddelerinde de öyle. Bu 2-3 aylık kısa bir sürede yüzde 50’ye yakın bir artış demek oluyor. Tabii buraların da incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Rekabet Kurumu, ön incelemenin ardından sektöre özgü yapısal sorunları belirlemek ve çözüm önerileri getirmek amacıyla sektör incelemesi başlattı.
Serbest Piyasa Fiyatları (Dana Karkas Kesim)
- Ege Bölgesi:00 TL/Kg
- Akdeniz Bölgesi:00 TL/Kg
- Marmara Bölgesi:20 TL/Kg
- İç Anadolu Bölgesi:00 TL/Kg
- Doğu Anadolu Bölgesi:75 TL/Kg
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi:00 TL/Kg
- Karadeniz Bölgesi:00 TL/Kg