Kırmızı et fiyatlarına ikinci zam şoku! Önümüzdeki iki ay içerisinde…

Et ve Süt Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde et fiyatlarına yaptığı yüzde 48’lik zammın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmış, ESK’nın belirlediği fiyatların piyasadaki et fiyatlarını etkilemeyeceğini duyurmuştu. Ancak sektör temsilcileri, kısa süre içinde yeni bir zammın gelebileceğinin altını çiziyorlar.

BBC Türkçe’ye konuşan sektör temsilcilerine göre, yüksek maliyetler ve arz sıkıntısı sebebiyle önümüzdeki iki ay içerisinde et fiyatlarının en az yüzde 30 artması bekleniyor. Bu artış beklentisinin altında ise birçok yapısal sebep yatıyor.

SÜT ÜRETİCİLERİ ZARAR EDİYOR

Türkiye’de süt üreticisi işletmelerin sayısının, son üç yıldır süt fiyatlarının baskılanması ve artan üretim maliyetleri sebebiyle giderek azaldığı belirtiliyor. Zarar eden süt üreticilerinin çareyi hayvanlarını kesmekte bulduğu ve böylece dişi büyük baş sayısının azalmasıyla, yeni hayvan üretiminin de azaldığı değerlendiriliyor. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, özellikle son 4 aydır çok yoğun bir inek kesiminin yapıldığını belirtiyor:

“Yıllarca zarara mahkûm bırakılan süt çiftçileri, yoğun bir şekilde anaç hayvanlarını kesmeye başladılar. Bu kesimlerin sonucunda her geçen gün et üretimi düştü. Et hayvanı üreten çiftliklerin birçoğunun kullanım kapasitesi yüzde 50’nin altına düştü. Dolayısıyla şu anda kesimlik et hayvanı bulmakta çok ciddi zorluk çekiliyor, et fiyatlarının yükselmesi şart.”

YÜZDE 30-40 ZAM BEKLENİYOR

Uzmanlara göre dişi sığır sayısının azalması ve yüksek maliyetlerin üzerine bir de turizm sezonundaki talep artışı eklendiğinde, birkaç ay içerisinde et fiyatlarında yüzde 30-40 arasında zam bekleniyor.

Exit mobile version