Kırmızı ete yüzde 48’lik zammın ardından ikinci bir zam daha! Sektör yetkilileri açıkladı…

Kırmızı et fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Et ve Süt Kurumu’nun geçtiğimiz hafta et fiyatlarına yaptığı yüzde 48’lik zammın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmış, ESK’nın belirlediği fiyatların piyasadaki et fiyatlarını etkilemeyeceğini duyurmuştu. Ancak sektör temsilcileri, kısa süre içinde yeni bir zam gelebileceğini söyleyerek nedenlerini açıkladılar.

BBC Türkçe’nin haberine göre sektör temsilcileri yüksek maliyetler ve arz sıkıntısı sebebiyle önümüzdeki iki ay içerisinde et fiyatlarının en az yüzde 30 oranında artacağını söylüyor. Bu artış beklentisinin altındaki sebebi ise süt üreticilerinin zarar etmesi olarak açıklıyorlar.

Türkiye’de süt üreticisi işletmelerin sayısının, son üç yıldır süt fiyatlarının baskılanması ve artan üretim maliyetleri sebebiyle giderek azaldığı belirtiliyor. Zarar eden süt üreticilerinin çareyi hayvanlarını kesmekte bulduğu ve böylece dişi büyük baş sayısının azalmasıyla, yeni hayvan üretiminin de azaldığı değerlendiriliyor. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu da özellikle son 4 aydır çok yoğun bir inek kesiminin yapıldığını belirterek şöyle dedi:

“Yıllarca zarara mahkûm bırakılan süt çiftçileri, yoğun bir şekilde anaç hayvanlarını kesmeye başladılar. Bu kesimlerin sonucunda her geçen gün et üretimi düştü. Et hayvanı üreten çiftliklerin birçoğunun kullanım kapasitesi yüzde 50’nin altına düştü. Dolayısıyla şu anda kesimlik et hayvanı bulmakta çok ciddi zorluk çekiliyor, et fiyatlarının yükselmesi şart.”

YENİ BİR ZAM GELECEK

Yetkililere göre dişi sığır sayısının azalması ve yüksek maliyetlerin üzerine bir de turizm sezonundaki talep artışı eklendiğinde, birkaç ay içerisinde et fiyatlarında yüzde 30-40 arasında yeni bir zam bekleniyor.

Exit mobile version