Kış Lastiği Kullanmamanın Cezası Kaç TL? İzmir’de Zorunlu Olacak Mı?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kış lastiği kullanımı zorunlu hale geldi. Hava kar yağışlı olmasa bile yaşanabilecek yağış ve don olaylarına karşı kaza riskini düşürmek için kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirildi. 1 Aralık tarihinde başlayan kış lastiği uygulaması kış sonuna kadar devam edecek. Peki hangi tip araçlarda kış lastiği zorunlu olacak? Cezası ne kadar? İzmir’de kış lastiği zorunlu olacak mı? Detaylar haberimizde…

Kış Lastiği, Hangi Araçlarda Zorunlu?

1 Aralık 2021 tarihinden itibaren kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobiller (Taksi ve uluslararası yolcu taşımacılığı yapan) araçlar için zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2022 tarihine kadar zorunlu olmaya devam edecek.

İzmir’de Kış Lastiği Uygulaması Zorunlu Olacak Mı?

1 Aralık tarihi itibariyle kış lastiği uygulaması başladı. Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düşmesi ile uygulanmaya başlayan kış lastiği uygulaması için İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu genelgeyi yeniden düzenlediğini duyurdu.

Yapılan açıklamada kış lastiği uygulamasının ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak karar alma yetkisinin ilgili valiliklere bırakıldığı hatırlatıldı:

“Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden alınan veriler ile ilimizde hava sıcaklıklarının, Aralık 10.9, Ocak 9.1, Şubat 10.8 ve Mart 13.2 derece olacağı anlaşıldı. Bu nedenle, kış lastiği ile ilgili uygulamalarda, bakanlıkça belirlenen ortalama sıcaklık değeri 7 derecenin üzerinde olduğundan ilimiz genelinde yük ve yolcu taşımacılığı dahil hususi araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu aranmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Kış Lastiği Kullanmamanın Cezası 846 TL

1 Aralık tarihi itibariyle şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu kararı alındı. Bu karara uymayan sürücüler, 846 TL ceza ödeyecek. Ancak bu rakam 2021 yılı için geçerli olduğu için yeni yıl ile birlikte güncellenecek.

Exit mobile version