Koronavirüs ile mücadele kapsamında virüsün yayılmasını engellemek amacıyla alınan yasak kararlarının ardından fabrikalarda çalıştırılan işçilere kısa çalışma ödeneği uyguladıkları halde tam gün çalıştırılan işçiler istifa etmek zorunda kaldı. İstifa etmek zorunda kalan işçiler kısa çalışma ödeneğinden dolayı tazminat alıp alamayacağını merak ederlerken bu konuyla ilgili flaş açıklama geldi.
İş kanununun 24. Maddesinin 3. Bendine göre:
III. Zorlayıcı sebepler: İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.
Görülebileceği gibi işçiye haklı nedenle fesih hakkı sağlayan haller arasında işyerinde işin 1 haftadan fazla durması gibi bir neden var.
Yasa koyucu bu madde ile emeğinin karşılığı olan ücret gelirinden başka bir geliri olmayan işçiye, işyerinde çeşitli nedenlerle işin 1 haftadan fazla durması ve artık ücret geliri elde edememesi koşulunda kıdeminin ödenmesi ve gidip başka yerlerde iş araması olanağı sağlamıştır.
Dolayısı ile işçi bu sebeple iş sözleşmesini sona erdirip işyerinden kıdem tazminatını talep ederek ayrılabilmelidir. Bu istifa anlamına gelmez işçinin haklı nedenle feshidir. Çünkü istifa hiçbir koşulda tazminat sağlamaz. Sonuç olarak, öncelikle işverenle bu konuda anlaşma yolunu arayıp bu mümkün olmazsa bir hukukçu desteği ile işçinin haklı feshi yolunu denemelisiniz.
3 MİLYON İŞÇİ İÇİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞi
İlk açıklanan verilere göre yaklaşık 3 Milyon işçi için kısa çalışma ödeneğine başvuruldu. Uygulama yıl sonuna kadar uzamakla birlikte bu sayı şimdi azalışa geçti artık yeni başvuru da alınmıyor.