Kısa çalışma ödeneği son tarih için karar açıklandı! Daha fazla uzamayacak!

Dünyayı sarsan koronavirüs salıgını sebebi ile milyonlarca can kaybı yaşanması kaçınılmaz olmuştu. Bilindiği üzere bir yıldır devam etmekte olan can kaybı ve virüs yayılımı inişli çıkışlı devam ediyor. Bu doğrultuda alınanan bir dizi önlemler sonrasında vaka oranlarında kısmen ve kimi bölgelerde düşüş oldu. Koronavirüs salgını can kayıplarının yanı sıra ülkelerin ekonomisini de derinden etkiledi.  Bununla birlikte devletlerin halka küçük bütçeli yardımlar yapması sonrasında süregelen maddi zorluklar ise bir nebze de olsa nefes almıştı. Salgın maduru vatandaşın yüzünü biraz da olsa güldüren kısa çalışma ödeneği için ise son karar geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda kabine toplantısı sonrasında yeni normalleşme süreci için bir sıra açıklamalarda bulunmuştu. Bölge bölge vaka oranları artışı ve düşüşü açılamaları doğrultusunda esneme ve yeni tedbirler belirlenmişti. Kimi illerdeki saat kısıtlaması, hafta sonu yasakları, yüz yüze eğitim, kafe ve restoranlar için esneme karaları vatandaşın yüzünü güldürmüştü.

Kısıtlamalarla çalışanın işsiz kalması ve beraberinde maddi zorluklar yaşaması sonrası kısa çalışma ödeneği belirlenmişti. Bu durum madur vatandaşın cebine su serpse de son açıklanan kararla kafalarda soru işaretleri oluştu. Erdoğan, gerçekleştirilen son kabine toplantısı sonrasında açıklanan kararla ödeneğin artık uzatılmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, yaptığı açıklamada  3,7 milyon çalışana 30 milyarı bulan kısa çalışma ödeneği yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Kısa çalışma ödeneği uzatılmayacak.

Kısıtlamalar yoğunlaşırsa kısa çalışma ödeneği tekrar edecek mi?

Açıklanan tablo sonrasında her ne kadar kimi illerde esnemeye gidilse de salgın oranları sürekli değişiklik gösteriyor. Esnemeyle birlikte yeni normalleşme kuralları bağlamında açılan bazı işyerlerinin tekrar kapatılması neredeyse an meselesi. Peki hızlı vaka artışı olduğu takdirde işyerlerinin tekrar kepenk kapatması sonrasında işsiz kalan vatandaş nasıl geçinecek? Bu konuda henüz bir öngörü belirtilmemesi vatandaşı düşündürmeye başladı.

Kısa çalışma ödeneği açıklaması sonrasında vatandaş gözünü bir sonraki kabine toplantısına dikti. Bilindiği üzere düzenli olarak açıklanan vaka artışı tablosu sonrasında yeni düzen kurallarının değişkenlik gösterecek. Peki kısıtlamalar artığı takdirde sonrasında gelen işsizlik artışı tablosu ne olacak? Kısa çalışma ödeneğinin artık karşılanmayacağı açıklaması sonrasında  vatandaş da cüzdanını sıkı bir kısıtlamaya götüreceğe benziyor.

 

Exit mobile version