Gündem

Kıvanç Talu’nun 100 milyon liralık dolandırıcılık iddiasının perde arkası

Avukat Feyza Altun, Sözcü Televizyonu’nda İpek Özbey’in konuğu olarak ünlü fenomen Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu hakkında 100 milyon liralık dolandırıcılık iddiasının perde arkasını anlattı.

Sosyal medya fenomeni olarak bilinen Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, “Var Böyle Tipler” hesabıyla tanınıyor ve videoları milyonlarca kez izleniyor. Ancak son zamanlarda 100 milyon liralık dolandırıcılık iddiasıyla gündeme geldiler. İddialara göre, çift, yakın çevrelerinden gelen “işbirliği teklifi” ile büyük bir miktar para aldıktan sonra yurt dışına kaçtılar.

Ponzi sistemini kullandılar

Sözcü Televizyonu’nda İpek Özbey’in sunduğu “Nokta Atışı” adlı programda Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun 100 milyonluk vurgununun ve yurt dışına kaçışlarının ayrıntıları ele alındı.

Programa katılan eski Mali Şube Müdürü Furkan Sezer, sosyal medya fenomeni çiftin kullandığı dolandırıcılık sisteminin “ponzi” sistemi olduğunu belirtti. Ponzi sistemi, 1920’lerden beri kullanılan bir dolandırıcılık yöntemi olup, yeni yatırımcılardan gelen parayla önceki yatırımcıları ödeme yaparak işler. Bu sistemle Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun iddiaya göre kısa sürede büyük bir servet elde ettikleri ifade edildi.

Yaptıkları işi network marketing olarak tanıttılar

Furkan Sezer, bu tür dolandırıcılığın suç olduğunu vurguladı. Ancak bazı kişiler yasal sorunlardan kaçınmak için bu tür faaliyetleri “network marketing” olarak tanıttıklarını belirtti. Bu yöntemde, kendi markalarını oluşturdukları ve ürünlerini yüksek fiyatlarla satışa sundukları ifade edildi. Ancak Sezer, bu tür faaliyetlerin de kötüye kullanıldığını ve suistimal edildiğini söyledi.

Beril Talu’nun anlattığı ses kaydının ardından konuşan Avukat Feyza Altun, dosyanın mağdurlarından biriyle görüştüğünü belirterek, Beril Talu’nun ajanslar aracılığıyla insanları uzaklaştırdığını iddia etti. Bazı insanların güvenerek para gönderdiği ve bazılarının gerçekten de ödeme aldığı ifade edildi.

Kıvanç Talu, Ankara’da doğan ve memur bir ailenin çocuğu olan bir reklam yazarı olarak kariyerine başladı. 2016 yılında kreatif direktörlükten ayrılarak oyunculuk, seslendirme ve sosyal medya alanında bireysel olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda “Var Böyle Tipler” adlı Instagram sayfasını yönetiyor.”