Gündemİzmir HaberleriManşetSağlık

Kızamık vakaları İzmir’de de görülmeye başladı

Didar DEMİRCİ

Kızamık hastalığı nedeniyle İstanbul’da hastaneye yapılan başvuruların artığına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, “İstanbul’da kızamık hastalığındaki artış endişe verici, kaybedilen çocuklar var, bu seyir en kısa zamanda önlenmelidir.” uyarısını yapmıştı. Benzer bir durumun İzmir’de olup olmadığına ilişkin İzmir Tabip Odası Sekreteri Yüce Ayhan, Ege Haber’in sorularını yanıtladı. Ayhan, kızamık vakalarının İzmir’de de artığını belirtti.

KIZAMIK VAKALARININ ARTMA NEDENİ NEDİR?

Kızamık vakalarına ilişkin İzmir’de de bazı duyumlar aldıklarını belirten Ayhan, sayısal bir veri sunamayacaklarını aktardı. Ayhan, “Bize gelen gözlem sonuçlarına göre bunu söyleyebiliyoruz.” dedi. Kızamık vakalarının artmasındaki nedenin ne olduğuna ilişkin de konuşan Ayhan, kontrolsüz kalabalıklara dikkat çekti. Kızamık vakalarının artmasındaki nedenin ne olduğunu tam olarak bilmediklerini ifade eden Ayhan, “Kızamık vakalarında artış olmasının iki nedeni olabilir. Bunlardan ilki düzensiz göçmenler, sığınmacılar… Bu insanların ülkeye girdiği andan itibaren bir kontrol noktasında sağlık taramasından geçmesi, gerekiyorsa tedavi edilmesi lazım. Dolayısıyla bu topluluğun aşılanma açısından başarısı yüzde olarak nedir bilmiyoruz. Bu tarz topluluklarda yüzde 100’e yakın bir bağışıklık sağlanabilirse, vaka sayısının da önemli ölçüde azalacağı kanaatindeyim.” sözlerini kaydetti.

Öte yandan Ayhan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan göç hareketinin de vaka olarak karşımıza çıkma ihtimali olduğunu söyledi.

KIZAMIK AŞISININ TAKVİMİ VAKALARA GÖRE YENİDEN OLUŞTURULMALI

Normal şartlarda çocuklara kızamık aşısının 12’nci aydan itibaren yapıldığını söyleyen Ayhan, “Vaka sayısında yaşanan artış nedeniyle kızamık aşılarının 9’uncu aya çekilmesi gerektiği yönünde bir kanaat var.” dedi. Ayhan, “Sağlık Bakanlığı da aslında aşının 9’uncu ayda uygulaması yönünde bir tavsiyede bulundu. Ancak bu konuda bir zorunluluk uygulamadı. Dolayısıyla bazı Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) aşı 9’uncu ayda uygulanırken, bazı ASM’lerde 12’nci ayda uygulanıyor. İkisi de yanlış değil! Ancak bu 3 aylık aralık çocuklarda bir duyarlılık periyodu yaratıyor.” diye konuştu.

Ayrıca Ayhan, Sağlık Bakanlığının bu konuda uzman hekimlerle çalışarak, aşı takvimini standart bir periyoda koyması gerektiğini aktardı.

ÇOCUĞUN KIZAMIK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

1-3. günler arası:

Hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık.

Üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur.

4-8. günler arası:

Yüksek ateş (39-40 derece), karakteristik döküntü

KIZAMIK TEDAVİSİ

En önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır. Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez. Gözkapakları ılık su ile temizlenebilir, yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Oda havasının nemli tutulması önemlidir.

KIZAMIK ÖLÜMCÜL MÜDÜR?

Bu özellikleri nedeni ile de toplum içerisinde çok kolay yayılır. Dünya genelinde, her gün aşıya ulaşamayan, 380 çocuk kızamıktan ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından; gerçek vaka ve ölüm sayılarının bildirilen sayılardan yaklaşık 10-50 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.