Komşu Yunanistan’dan Ukrayna krizi ile ilgili “Türkiye ile görüşelim” çağrıları: Karar vermek Türkiye’ye kalmış

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 10. güne de girildi. Devam eden savaşta gözler müzakerelerden çıkması beklenen savaşı sonlandırabilecek barışçıl sonuçlarda. Dünyanın yakından takip ettiği Rusya – Ukrayna savaşı ile ilgili olarak çeşitli ülkelerden yaptırım kararları gelmeye devam ederken, diğer yandan bazı ülkelerin bu savaşta göstereceği tavır ve tutumlar da merak ediliyor. Yunanistan Devlet Bakanı Gerapetritis de bu kapsamda Ukrayna nedeni ile ilgili olarak Türkiye ile yakın iletişim çağrısında bulundu. Gerapetritis, Türkiye’nin söz konusu savaştaki “denge politikasını” eleştirdi ve “Karar vermek yine de Türkiye’ye kalmış” sözlerini dile getirdi.

“Türkiye ile Açık İletişim Kanallarını Korumalıyız”

Rusya – Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte ABD ve AB ülkeleri ve birçok diğer ülke, Rusya’nın işgale derhal son vermesi için çeşitli ekonomik ve siyasal yaptırımlara başvurdu. Rus ekonomisine yönelik yaptırımlar karşısında Rus rublesi tarihi değer kayıpları yaşarken, NATO’nun ve Türkiye’nin bu savaşa karşı nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyordu. Savaş tırmanmaya devam ederken, komşu Yunanistan’dan konuya ilişkin değerlendirmeler geldi. Yunanistan’da Devlet Bakanı Giorgos Gerapetritis, Ukrayna ile ilgili değerlendirmelerinde “Türkiye ile açık iletişim kanallarını korumalıyız. İki ülke liderleri arasında bir görüşme gerekiyor. Coğrafya bizi birbirimize bağlıyor” dedi.

“Karar Vermek Türkiye’ye Kalmış”

Yunanistan Devlet Bakanı Gerapetritis, söz konusu açıklamasını, aslında Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşına gösterdiği tepkiyi eleştiren bir açıklaması dahilinde dile getirdi. Gerapetritis, Türkiye’nin Ukrayna’nın işgaline karşı yaklaşımı ile ilgili olarak “ikircikli” nitelemesini kullandı ve “Türkiye, kendi siyasi ve diplomatik çıkarları ile Batı’nın ağır yaptırım politikası arasında denge kurmaya çalıştı. Bu doğru bir tutum değil ama yine de karar vermek Türkiye’ye kalmış” sözlerini dile getirdi. Gerapetritis ayrıca “Türkiye’nin, Ukrayna’daki kriz nedeniyle diplomatik pozisyonunun uluslararası alanda ağırlık kazandığı” görüşüne katılmadığını da belirtti.

Atina, Ankara’nın Krize Yaklaşımını İzliyor

Yunanistan, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşına yönelik tutumunu ve savaşa verdiği tepkileri yakından izliyor. Öte yandan Atina’nın yakın müttefiki olan Lefkoşa’da da Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının, Ukrayna’daki krizle ilgili olarak tutum ve tavrı da yakından takip ediliyor. Kıbrıs Rum tarafının, Rusya’ya hava sahasını kapatmasının da Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin tutumlarına bağlı olduğu mesajını verdi.

Exit mobile version