Ekonomi

Konut fiyatları fırladı, tüketiciler ucuz yapılara koştu: Prefabrik evlere talep bir yılda 4 kat arttı

Pandemi döneminde, küresel tedarik zincirlerinin aksaması ile birlikte küresel enflasyon artış göstermeye başladı ve enflasyondaki bu artış, 2021 genelinde de devam etti. Artan enflasyon, ülkemizde de kendisini gösterdi ve 2022 yılına girilirken yüksek enflasyonun etkileri kendisini hissettirdi. Yüksek enflasyonun en çok etki ettiği alanlardan biri olan konut sektöründe görülen yüksek fiyat artışları sonrasında, tüketicilerin daha ekonomik yol arayışlarına gittiği görüldü. Araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, prefabrik evlere olan talep hızla yükseldi ve 4 kat artış gösterdi. Ayrıca verilere göre 2021 yılında prefabrik ev satışlarında %300’lük bir artış yaşandı.

İnşaat ve Emlak Sektörüne İlişkin TÜİK Verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sunulan inşaat ve emlak sektörü verileri, İnşaat Maliyet Endeksi’nin Aralık 2021 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %67,74 oranda artış gösterdi. Öte yandan TÜİK verilerine göre konut satışları da bir önceki yıla göre %0,5 oranda azalma yaşadı. Birbirlerini takip eden sektörler olarak kabul edilen inşaat ve emlak sektörlerinde yükselen fiyatlar, tüketicilerin artık daha az maliyeti olan pratik seçenekleri tercih ettiklerine işaret ediyor. Bu seçenekler arasında ise özellikle prefabrik evlere olan talebin artması dikkat çekiyor.

“Prefabrik Ev Alanlar Yüzde 200 Kazanç Sağladı”

Sektör içinde faaliyet gösteren, yerli prefabrik yapı firması Karmod’un CEO’su olan Mehmet Çetinkaya, konuya ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet’in haberine göre Çetinkaya söz konusu açıklamasında “İçinde bulunduğumuz koşullara, pandemide insanların doğaya dönme arzusu da eklenince, prefabrik evler ilgi odağı oldu ve talepler son 1 yılda 4 kat arttı. Özellikle inşaat malzemelerinin fiyatındaki yükselişle birlikte bu dönemde prefabrik ev alanlar yüzde 200 kazanç elde etti” dedi. Çetinkaya açıklamalarında ayrıca 2021 yılında prefabrik ev satışlarının da %300 oranda arttığını belirtti.