Konut vergilerine güncelleme geliyor: 180 Bin TL’lik vergi, 83 Bin TL’ye düşecek!

Geride bıraktığımız yılın son haftalarına doğru döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani artışlar, başta emlak sektörü olmak üzere pek çok hizmet alanında zamlı fiyatların gözlenmesine sebep oldu. Yeni dönemin gelmesi ile birlikte bir nebze de olsa kontrol altına alınan ekonomik piyasalardan sonra emlak sektöründen indirim haberlerinin gelmesini bekleyen vatandaşlar hayal kırıklığına uğradı.

Son dönemde emlak sektöründe yaşanan ani fiyat artışlarına, bir de yüksek oranlı vergilerin eklenmesi, kendi evinin sahibi olmayı hayal eden vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı. Hayat pahalılığı karşısında biraz da olsa birikim yapmayı başarmış olan ve yaptığı birikimi ev alarak değerlendirmek isteyen vatandaşlar, konu ile ilgili olarak bütçelerini rahatlatacak ekonomik çözümleri araştırmaya başladılar. Vatandaşları sevindiren haber ise hükümetten geldi. Gıda sektöründe KDV indirimi kararı alan hükümet, yakın zamanda konut vergilerinde de düzenlemeler yapılacağı bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Toplantılar Devam Ediyor!

Yeni dönemde artan tüketim ürünlerinin fiyatları, vatandaşlarının alım güçlerinin iyiden iyiye düşürdü. Aralık ayının sonunda itibaren zamlanmaya başlayan gıda fiyatları, vatandaşların en temel gıda alışverişlerini bile tam olarak yapamamalarına sebep oldu. Yeni dönemde vatandaşların seslerini duyan hükümet, toplamda 7 baz puan indirimi yaparak gıda ürünlerinden alınan yüzde 8 oranında KDV’yi, yüzde 1 oranına indirdi. Hükümetin bu kararından sonra gözler, emlak sektöründe uygulanan KDV’lere çevrildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, konu ile ilgili olarak odalar ve diğer kurumlar ile çalışmalarına devam ediyor. Çalışmaların sonucunda açıklanacak olan kararların hem vatandaşa hem de emlak sektörü içerisinde yer alan diğer kişilere olumlu olarak yansıması bekleniyor.

İkili KDV Sistemi Geliyor!

Yakın zamanda açıklanması beklenen konut KDV başlığının, ikili KDV sistemine sahip olacağı düşünülüyor. Mevcut Konut KDV sistemi şu şekilde işliyor:

Yukarıda belirtilmiş olan iki maddeye göre kişinin evi 151 metrekare bile olsa yüzde 18 oranında vergi ödüyor. Getirilmesi beklenen yeni KDV sisteminde ise konut sahiplerinin 150 metrekareye kadar olan büyüklükteki evler için yüzde 1-yüzde 8 oranında KDV ödemesi, 150 metreyi aşan her birim için ise yüzde 18 oranında KDV ödemesi planlanıyor. Yani yeni sistemde total büyüklüğe bakılarak değil, 150 metrekare baz alınarak vergi hesaplaması yapılacak.

100 Bin TL’lik KDV İndirimi!

Yeni dönemde yürürlüğe girmesi planlanan yeni konut KDV sistemine göre 1 milyon TL’lik bir konut için ödenen 180 bin TL’lik verginin, 83 bin TL’ye düşürüleceği öngörülüyor.

Exit mobile version