Korkutan Delta Varyantı PCR Testinde Çıkıyor Mu?

Koronavirüs her geçen gün mutasyon geçirmeye devam ediyor. Koronavirüs pandemisi döneminde virüsün sürekli farklı varyantlarla mutasyona uğraması bilim dünyasını zora sokuyor. Çinin Wuhan Kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılarak birçok insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs geçirdiği mutasyonlarla bilim dünyasını hayrete düşürmeye devam ediyor. Ortaya çıkmasından sonra virüs, geçirdiği mutasyonlara Delta, Lambda ve Delta Plus gibi pek çok varyantla karşımıza çıktı. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Hem Delta varyantının hem de diğer endişe verici varyantlar olan Alfa, Beta ve Gamma varyantlarının ülkemizde kullanılan güncel PCR testinden kaçması mümkün gözükmemektedir” ifadelerini kullandı.

Varyantların Ülkemizde Kullanılan Güncel PCR Testinden Kaçması Mümkün Değil

Onedio’nun haberine göre Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, güncel pcr testlerinin mutasyonları tespit edebildiğini aktardı. PCR testleri hakkında yanlış bilinenlere açıklık getiren Kayıpmaz,”Ülkemizde kullanılan PCR kitleri, corona virüsün Delta varyantındaki ‘L452R’, Beta ve Gamma varyantındaki ‘E484K’ ve Alfa varyantındaki ‘D3L’ mutasyonunu eş zamanlı ayırt ederek tespit edebilen kitlerdir. Bundan dolayı hem Delta varyantının hem de diğer endişe verici varyantlar olan Alfa, Beta ve Gamma varyantlarının ülkemizde kullanılan güncel PCR testinden kaçması mümkün gözükmemektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki PCR testleriyle coronavirüs varyantlarının da tespit edilebildiğini belirten Kayıpmaz,”Hem Delta varyantının hem de diğer endişe verici varyantlar olan Alfa, Beta ve Gamma varyantlarının ülkemizde kullanılan güncel PCR testinden kaçması mümkün gözükmemektedir” açıklamasında bulundu. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, virüsün tespitinin üst solunum yolundan yapılan PCR testleri ile yapıldığını ve Türkiye’de bulunan PCR testleriyle tüm varyantların tespit edildiğini belirtti.

Exit mobile version