Sağlık

Korkutucu açıklama: Dünya yeni bir salgın tehlikesiyle karşı karşıya

İngiltere’den gelen korkutucu bir uyarı, Kovid-19 benzeri yeni bir salgının yakın olabileceğini söylüyor. King’s College London’dan Dr. Nathalie MacDermott, bir sonraki salgının iki yıl, 20 yıl veya daha uzun süre sonra gelebileceğini, ancak hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguluyor.

Dr. MacDermott, Sky News’e verdiği röportajda, “Kovid-19’un insanlar için çok zor olduğunu biliyorum. Normale dönebileceğimize inanmak istiyoruz ve bunu tamamen anlıyorum. Fakat bir sonraki salgın kapıda – iki yıl da olabilir, 20 yıl da olabilir, daha uzun da olabilir – ama gardımızı düşürmeyi göze alamayız.”

“Tetikte kalmalıyız”

“Tetikte kalmalıyız, hazırlıklı olmalıyız ve yeniden fedakarlık yapmaya hazır olmalıyız” diyen Dr. MacDermott, iklim krizinin bir sonraki salgının potansiyel nedeni olabileceğini de öne sürüyor.

Sivrisinek tehlikesi artıyor

Dr. MacDermott, “Dünyada sıcaklıklar arttıkça İngiltere dahil birçok ülke tehlikeli sivrisineklerin yaşamasının mümkün olduğu bir bölge haline gelecek” diyor. Sivrisinek ve kene kaynaklı virüs miktarının son aylarda arttığına dikkat çeken akademisyen, Avrupa’da dang humması, chikungunya ve Kırım Kongo kanamalı ateşi (CCHF) vakalarının rapor edildiğini de belirtiyor.

Ormansızlaşmanın etkisi

Amazon ve Afrika’nın bazı bölgelerinde görülen ormansızlaşmanın ardından hayvanların ve böceklerin, insanlara ve evlerine yaklaşması sorunun temeli olarak görülüyor.