GündemSağlık

Koronavirüs Aşılarında Flaş Gelişme! 3. Doz Gerekli Mi?

BioNTech ile ilgili flaş araştırma BioNTech aşısı bağışıklığı kısa sürede bitiyor mu? Hatırlatma dozu gerekli mi? Emory Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada Pfizer/BioNTech aşısı olanların elde ettiği bağışıklığın çok kısa bir süre içinde bittiği açıklandı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer-BioNTech aşısının ikinci dozundan 6 ay sonra takviye olarak üçüncü dozun verilebileceğini bildirdi.

3. Doz Hem Antikor Oranını Hem Bağışıklığı Arttırıyor

Koronavirüs aşısının 3. dozunun yetişkinlere uygulanmasına onay veren Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), koronavirüs tedavisi için Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşının üçüncü dozunun uygulanması için yeşil ışık yaktı. AA’nın haberine göre, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) açıkladı. Özellikle 18-55 yaş arasındaki kişilerde 3.doz aşının yapılması hem antikor düzeyini hem de bağışıklığı arttırıyor.

Uzmanlar Bağışıklığı Düşük Kişilere 3. Dozu Öneriyor

Yapılan çalışmalarda üçüncü dozun antikor düzeyini, dolayısıyla bağışıklığı artırdığı görüldü. Yapılan açıklamada, 3. dozdan sonra hangi yan etkilerin yaşanacağına dair yeterli bilgi bulunmadığı için uzmanlar tarafından bu konudaki çalışmaların sürdüğü bildirildi. Ayrıca EMA tarafından yapılan açıklamada bağışıklığı çok düşmüş kişilerde Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların üçüncü dozunun verildiği açıklandı.