Koronavirüsün akciğer ve kalp üzerindeki uzun süreli etkileri araştırılmaya devam ederken virüsün diğer organlarla ilişkisiyle ilgili detaylar da bir bir açıklanıyor. Son olarak Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu da koronavirüsün beyinle ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, beynin Kovid-19’dan diğer organlara göre daha az etkilendiğini belirterek, “Bugüne kadar çok vaka gördük. Eğer beyin üzerinde sık görülen, hepimizi korkutacak ciddi bir etkilenim olsaydı şimdiye kadar belirtileri de fazlasıyla görülürdü. Çok şükür bu yok.” dedi.
Beyin Farkındalık Haftası dolayısıyla AA muhabirine konuşan Topçuoğlu, “Beyin sağlığını koruma, beyinle ilgili hastalıklara karşı erken teşhis ve tedavinin önemi hakkında bilgi veren Topçuoğlu, “Beyin diğer organlardan biraz farklı. Beynimizde bulunan 86 milyar nöronun birbiriyle karşılıklı kurduğu çok iyi ilişki, bizi de biz yapıyor. Yürümenin, konuşmanın dışında sevgi, kaygı gibi duygularımız, gelecek planlarımız ayrıca kalp atışı, nefes alma gibi otonomik fonksiyonların tamamı beyin tarafından gerçekleştiriliyor.” diye konuştu.
BEYİN DAMARLARININ SAĞLIĞI İÇİN…
Prof. Dr. Topçuoğlu, bu fonksiyonların yerine getirilebilmesi için beyin ve özellikle beyin damarlarının sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:
“Beyin damarlarının sağlığı için en önemli unsur kişinin rakamlarını bilmesi. Herkes kilosu, boyunu bilir ama kan basıncı değerini, kan şekerini, iyi ve kötü kolesterol düzeylerini, günlük tuz tüketim miktarını, diyette alınan kaloriyi, bel çevresi kalınlığını, günlük yürüyüş süresini bilmek de önem taşıyor. Ayrıca sigara kullanmamak çok önemli.”
BEYİN SİSİ ETKİSİ
Özellikle ağır olgularda hastalık sonrası “beyin sisi” olarak adlandırılan konsantrasyon eksikliği, düşünce süreçlerinin zayıflaması gibi şikayetlerin ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Topçuoğlu, bunların geçici durumlar olduğunun altını çizdi.