GündemSağlık

Koronavirüs hastalarının refakatçilerine kritik uyarı: Ücret ödemeyin!

Koronavirüs hastalarının mecburi refakatçileri için ücret ödenmemesi gerektiğini kaydeden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Refakatçi kalınıp kalınmaması hususunu belirlemek yalnızca doktorun yetkisinde olan bir konudur ve refakatçiden para alınması yalnızca keyfe keder kalımlarda geçerlidir.” şeklinde konuştu.

“Pandemi tanı ve tedavileri de SGK kapsamına alındı”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özel hastanelerin koronavirüs tedavisi gören hastaların yanında doktor kararıyla kalan refakatçiler için ücret alınamayacağını ifade etti.
Koronavirüs başladığında 9 Nisan 2020 tarihinde SGK tarafından yayımlanan tebliğle acil hal kapsamının genişletildiği ve koronavirüs tanı ve tedavilerinin de bu kapsama dahil ediğini hatırlattı.
Salgının başından bu zamana dek özel hastanelerde koronavirüs tedavisi hususunda ücret alınılan durumların olduğunu ve konuya ilişkin hastanelere uyarılarda bulunduklarını ifade eden Şahin, çoğu kişinin konudan haberinin olmadığını ve mahkemeye başvurarak parasını geri aldığını ifade etti.

“Zorunlu bir şekilde doktor talebiyle refakatçi bulunuyorsa para ödenmemeli”

Refakatçi üstünden özel hastanelerin para alma yoluna gittiğini söyleyen şahin şu uyarıları yaptı:

“Özel hastaneler, tanı ve tedavilerden ücret alamayacakları için hastanın yanına refakatçi istiyorlar. Refakatçiden günlük yatak bedeli olarak beş yıldızlı otellerin bile üzerinde bir fiyat isteniyor. 750, 1000, 1500 lira gibi gecelik yatak ücreti, ‘Biz bunu hastadan almadık, refakatçiden aldık’ diye… Refakatçi kalınıp kalınmamasını belirlemek doktorun yetkisindedir ve refakatçiden para alınması sadece keyfe keder kalımlardadır. Yani, ‘Ben annemin, babamın, eşimin yanında kalmak istiyorum, aslında zorunlu değil, ihtiyacı da yok, kendi başına halledebilir ama ben kalmak istiyorum.’ derse para alabilirler. Fakat doktor derse ki ‘Bu kişi kendi bakımını yapamaz, dolayısıyla bir refakatçi şart’, o refakatçiden de ücret alınamaz.”

Doktorun talebiyle zorunlu olarak refakatçi olunması durumunda kişinin doktorun verdiği yazı ile itiraz edebileceğini söyleyen Şahin, “SGK’ya başvuru yapacaklar öncelikle. ‘Biz orada şu şekilde kaldık’ diye faturalarını gösterecekler. Onlar zaten kendi sistemlerinden bakıp fazlalıkları belirliyorlar. Özel hastaneye bir ceza kesiliyor, o alınan bedelin 5 katı kadar. Sonra iadesi için hakem heyetine ya da tüketici mahkemesine başvuruluyor.” dedi.