Koronavirüs pandemisi bitmek bilmiyor. Aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Ancak henüz sona ermedi. Peki 2022 yılında da koronavirüs hayatımızda olacak mı? Vatandaş merakla bu sorunun cevabını araştırırken Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedirhan Üstün konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte açıklamanın detayları…
Koronavirüs Orman Yangını Gibi
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedirhan Üstün, koronavirüs’e ilişkin; “Bu virüs insanın bağışıklık sistemini tümden bozuyor. Orman yangını gibi ağaçların altından gidiyor, başka yerde tekrar patlak veriyor. Yani akciğerlerde veya üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar başka, uzun zamanda kalp kasında hastalık geçirenler başka. Klasik Kovid’de ateşin çıkıyor, öksürüyorsun, ciğerlerinde fırtına oluyor. Uzun Kovid’de ise bağışıklık sistemi bu virüsün anahtarlarıyla, maskeleriyle baş etmeye çalışıyor. Bunu yaparken de oto vücudun kendisine karşı hastalıklar çıkıyor. Vücut ben Kovid virüsünü öldüreceğim derken, gidiyor kalp kasını yiyor, gidiyor pıhtılaşma yapıyor. Virüse karşı antikorlar yapıp, vücudun kendi kendi kendine savaş açmasına yol açıyor. Yani virüs bir şekilde bağışıklık sistemini bölüyor ve iç savaş çıkartıyor vücutta.”
“Uzun Kovid dediğimiz şeyin etkisi geçmiyor. Bilim insanlarının görüşü, önceki Kovid’i kısıtlı bir enfeksiyon olarak görmeleri şeklindeydi. Herkes enfeksiyonu ya öldürür ya geçirirsin diye biliyor ama geçirsen bile bitmiyor. Enfeksiyonun sende yaratmış olduğu tahribat vücudunda kalıyor. Mesela suçiçeği kolay bir hastalıktır. Çoğunlukla geçirilir ama suçiçeği vücutta kalır. Sonra ileriki yaşlarda zona olursun. Aslında o da bir suçiçeğidir, aynı mikrop, aynı virüs yapar. Veya Herpes virüsü. Uçuk oluyorsun geçiyor, sonra ne zaman bir soğuk algınlığı, strese giriyorsun, tekrar nüksediyor. Uzun Kovid dediğimiz de böyle, aynı virüse, patojene bağlı farklı bir hastalık tablosunun ortaya çıkması şeklinde.”
“Çoğu Kovid geçiren kişide bir şekilde uzun Kovid göstergeleri görülecektir. Yani bundan 5-10 sene sonra ne kadar çok kalp krizinden ölümler olmuş, ne kadar çok insan böbrek yetmezliğine girmiş, ne kadar çok insanda kısırlık artmış bunlar bekleniyor. Nitekim başladı da… İnsanlar daha fazla Kovid nedeniyle kalp krizi geçiyorlar. Şu anda dünya yangını söndürmekle meşgul. Bugün görülen kısa Kovid 15 gün içerisinde çözülüyor. Karantinada kalıp bulaştırıcılığını bitiriyorsun ama virüsü vücudundan tümüyle yok etmiyorsun.”
“Aşıyla eğer sen başından virüsü bir şekilde nötralize edersen, ona karşı önlem alırsan çok önemli. Yapmazsan, hem kısa Kovid’i çok ağır geçireceksin, hem vücudunu uzun Kovid’e karşı ‘Gel beni hasta et’ diye açacaksın.” ifadelerinde bulundu.