Koronavirüs, kan grubuna göre davranıyor!

Alman bilim insanlarının yaptığı son araştırmada koronavirüs vakalarında görünen semptomlarım kan gruplarına göre değişiklik gösterdiği söylendi.

Aylardır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile yapılan araştırmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Aşı çalışmaları devam etse de henüz kesin bir tedavisi olmayan yeni tip koronavirüs hastalığına yakalananların ise en somut beklentisi hastalığı ciddi sıkıntılar yaşamadan atlatmak.

Alman bilim insanları da hastalığa tedavinin aranmaya devam ettiği bu süreçte yeni bir araştırma yayınladılar. Araştırmaya göre koronavirüs vakalarında hastalığın semptomları hastalığa yakalanan bireyin kan grubuna göre değişiklik gösteriyor.

ENFEKSİYONUN ŞİDDETİNİ KAN GRUBU BELİRLİYOR

Koronavirüs salgınında bilim insanlarının en çok üzerinde durduğu konulardan biri de ölüm oranları. Hastalığa yakalanan bazı hastaların semptomları hafif geçirmesine karşın bazı hastalarda neden ölümcül etkilerin görüldüğü sorusu bilim insanlarının araştırmalarının da konusu oldu. “New England Journal of Medicine” adlı tıp dergisinde yayınlanan son araştırma, bu duruma kan grubunun neden olduğunu ortaya koyan önceki araştırmaları destekliyor.

Kiel Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre hastalığa yakalanan insanlar arasında kan grubu A olan insanlar hastalığı diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha ağır yaşıyor. Kan grubu 0 olan vakalarda ise enfeksiyon şiddeti diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha az.

ARAŞTIRMA KORONAVİRÜS TANISI KONAN BİNLERCE KİŞİ İLE YAPILDI

Araştırmada, İtalya ve İspanya’daki 7 farklı hastanenin yoğun bakım servisinde yatan 1610 koronavirüs vakasından kan örnekleri alındı. Ayrıca yine aynı ülkelerden rastgele 2 bin 205 kişi seçerek kontrol grubu oluşturdu. Araştırma grubundan David Ellinghaus “Bu büyük veri toplamı sayesinde genom üzerinde COVID-19’un seyrini şiddetlendiren ya da hafifleten ilginç bölgeleri tespit ettik” dedi.

KORONAVİRÜS SEMPTOMLARINDA EN BÜYÜK RİSK A GRUBUNDA

Bilim insanları Kromozom 9 üzerinde ağır COVID-19 vakalarında görülen bir gen varyantını teşhis etti. Kromozom 9’da kişinin kan grubuna bağlı olarak AB0 genleri bulunuyor. A grubu hastalar koronavirüs hastalığına yakalanmaları halinde nefes darlığı çekmek bakımından diğer gruplara göre daha yüksek risk taşıyor. 0 grubu ise nefes darlığı ve benzeri şikayetler konusunda daha korumalı bir gene sahip.

Kan gruplarına bağlı araştırmalar daha önce farklı hastalıklar için de yapıldı. Hastalıklara yakalanma olasılıkları kan gruplarına göre değişiklik gösterirken bunun nedeni hala bilim insanlarınca açıklanabilmiş değil.

 

 

Exit mobile version