GündemSağlık

Koronavirüs mü Grip mi? Süper Grip Nedir? Uzmanlar Uyardı!

“Koronavirüs mü yoksa grip mi oldum?” endişesiyle milyonlarca vatandaş hastanelere akın ediyor. benzer semptomlar gösteren grip ayırt edilemiyor. Koronavirüs döneminde bittiği düşünülen grip başka bir boyutta tekrar hayatımıza girdi. Uzmanlar ” vatandaşın evde kalması bağışıklık sistemini düşürdü” açıklaması yapıyor. Peki koronavirüs mü yoksa grip mi oluyoruz? Süper grip nedir?

Uzmanlar: Bu Kış Daha Zor Geçecek!

Uzmanlara göre süper grip geri döndü. Hastalık kendini grip olarak gösteriyor ve Avrupa`da en çok 15 – 44 yaş arasında kendini gösteriyor. Koronavirüs testleri negatif çıksa da semptomları çok ağır yaşıyorlar.

Süper grip; diğer adıyla solunum gribi olarak biliniyor. Sinüs ve göğüs enfeksiyonları, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk ve tat ve koku kaybı gibi belirtiler gösteriyor. Uzmanlar, bağışık sistemlerimizde yaşanan düşüş sebebiyle bu kışın daha zor geçeceğini ifade ediyor.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Hekimi Uzman Dr. Selcan Arslan Özel geçtiğimiz günlerde; “Koronavirüs, influenza dediğimiz halk arasında domuz gribi de denen, ekim ortası ve kasım gibi başlayan mevsimsel griplerle karışmakta. Çünkü o hastalıklarda da ateş olmakta. Kas ağrısı, kırgınlık gibi koronavirüsün ilk başlarına benzer. Kuru öksürük influenzada da olur. Koronavirüste koku ve tat kaybı görmekteyiz ama influenzada bu yaşanmaz. Dolayısıyla semptomlar çok benziyor. Koronavirüsü soğuk algınlığı ile ayırt edebiliriz ama influenza ile koronavirüsü ayırt etmek zor. Çünkü ikisinde de ateş, kuru öksürük ve kas ağrıları olabilmekte. Onun için koronavirüs mevsimsel grip dediğimiz influenza ile karışabilmekte. Onun için semptomlar başladığı anda kendimizi izole edip, mutlaka bir koronavirüs polikliniğine gidip PCR testi yaptırmamız gerekiyor” ifadesinde bulunmuştu.