Koronavirüse karşı aşılama başladı

Tüm dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısını geçen ay ürettikleri duyuran Rusya, vatandaşlarını aşılamaya başladı.

Tüm dünyanın beklediği koronavirüs aşısını geçen ay üretmeye başlayan Rusya’da vatandaşlar aşılanmaya başlandı. Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasiya Rakova, geliştirilen koronavirüse aşının tescil sonrası araştırma çalışmaları kapsamında vatandaşlara vurulmaya başlandığını duyurdu.

DÜNYANIN İLK KORONAVİRÜS AŞISI

Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDİF) ile birlikte üretilen ‘dünyanın ilk koronavirüs aşısı’ olarak tescil edilen Sputnik V’ Moskova’da halka sunuldu.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Anastasiya Rakova, “Bu çalışma, aşının herkesin kullanımına açık olacağı tarihe yaklaşmamızı sağlayacak. Araştırmanın ilk katılımcılarına bugün aşı yapıldı” dedi.

35 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Aşı yaptırmak isteyenlerin sayısının her gün artığını belirten Rakova,“Yoğun talep gördüğümüzü söyleyebilirim. Daha şimdiden 35 binden fazla Moskovalı başvuruda bulundu. Şu anda başkentte, koronavirüse karşı aşılama çalışmaları altı sağlık kuruluşunda yapılıyor, ileride hastane sayısı 20’ye çıkarılacak” ifadelerini kullandı.

AŞI İKİ ETAPTA VURULACAK

Anastasiya Rakova, aşının iki etapta vurulacağını, ilk etapta gönüllülere aşının ilk bileşeni, 21 gün sonra ise ikinci bileşeni verileceğini söyledi. Edinilen bilgiye göre; bileşenler, içlerinde bulunan aktif maddeler açısından farklılık gösteriyor, bu yöntem bağışıklık savunmasının güçlendirilmesi için kullanılıyor. Aşı, ilk testlerde katılımcıların yüzde 100’ünde sabit sıvısal (humoral) ve hücresel bağışıklık tepkisi oluşturmuş, tüm kriterlerden hiçbirinde ciddi yan etkiler yaratmamıştı. Aşı yaptıran gönüllülerin ürettiği antikor seviyesi, hastalığı geçirenlerin ürettiği antikor seviyesinin 1.4-1.5 kat üzerinde olmuştu.

40 BİN GÖNÜLLÜ GEREKİYOR!

Moskova kent yönetimi ile aşıyı geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi, başkent sakinlerini deneye katılmaya davet ediyor. Koronavirüs aşılaması ücretsiz yapıldığı ve araştırmaya 40 bin gönüllünün katılması gerektiği bildirildi.

Exit mobile version